Върни се горе

Идентифициране на реалните проблеми в областта на репродуктивното здраве, обхващане на промоцията и профилактиката, диагностиката и лечението, с оглед на комплексното решаване на здравно-демографските проблеми на нацията – това са част от въпросите, които обсъди днес в Министерството на здравеопазването работна група по разработването на Национална програма по репродуктивно здраве, създадена със заповед на министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев. В нея участват водещи специалисти в областта на акушерството и гинекологията – проф. Богдан Налбански, проф. Григор Горчев, доц. Милко Сираков, експерти от Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве - д-р Явор Владимиров и д-р Георги Николов, представители на неправителствени организации – Анна Зашева от Сдружение „Зачатие” и Радина Велчева от Фондация „Искам бебе”, както и специалисти от Министерството на здравеопазването.

В началото на срещата доц. Жасмина Мирчева, началник на кабинета на министър Желев, заяви, че Националната програма по репродуктивно здраве е израз на политическата воля за обединение на усилията на всички заинтересувани страни за интегриран подход при решаване на всички аспекти, свързани с проблемите на репродуктивното здраве у нас. Като част от тази комплексна програма и ясна политическа воля за нейното осъществяване ще бъде създаването на център „Фонд за асистирана репродукция”, за дейността на който правителството осигури средства в края на 2008 г. в  размер на 10 млн. лв.

Със заповед на министъра на здравеопазването, работна група подготвя Правилника за дейността на центъра, с който ще се регламентират точни правила и критерии при изразходване на публичните средства, гарантиращи максимално високо качество на лечение на стерилните двойки.

Сподели в: