Върни се горе

На 22 декември 2008 г. стартира Национална линия за отказ от тютюнопушене: 0700 10 323. Линията ще се обслужва от трима консултанти – психолози, които ще подкрепят българските граждани в опитите им да спрат тютюнопушенето. На цената на един градски разговор, в продължение на 5 минути, всеки работен ден от 9.00 ч. до 19.00 ч., всеки нуждаещ се ще може да получи подкрепа и консултативна помощ.

От началото на следващата година ще бъде активирана интернет страницата на Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето: www.aznepusha.bg. Тя ще предоставя  информация за Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето, за предстоящи дейности и конкурси. Пушачите ще имат възможност да проверят степента на зависимост от тютюнопушенето. Всеки посетил сайта ще може да изрази мнение и да зададе въпрос във форума. Ще има връзки с други сайтове, третиращи проблема с ограничаване на тютюнопушенето. Ще бъдат публикувани наши и преводни материали, както и резултати от проучвания по темата.

В рамките на Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето Министерството на здравеопазването обяви национален конкурс “Медии в борбата с тютюнопушенето” за участие на журналисти от трите вида медии: радио, телевизия и печат. В рамките на определения срок се получиха само 4 предложения, като нито една телевизия не беше представена. В категорията “Радио” комисията излъчи като победител г-жа Юлия Биволарска, радиоводещ в пазарджишкото радио "Алматея". Наградата е в размер на 2500 лв. В категорията “Печат” двете предложения бяха отхвърлени, тъй като не отговаряха на изискванията на конкурса.

През месец ноември Министерството на здравеопазването реализира още един конкурс за най-вълнуващ разказ, в който да бъдат споделени преживяванията на пушачи, свързани с отказа им да пушат на 20 ноември - Международния ден без тютюнопушене.

След оценка на получените 15 разказа, комисията реши да отличи с предметни награди Кирил Христов и д-р Ваня Шипочлиева от София и Милеслава Богданова от Гоце Делчев. Поощрителни награди ще получат Светослав Александров от Плевен, Свилен Димитров от Варна и Мария Николова от Казанлък.

Сподели в: