Върни се горе

„Дни на Отворени врати” за безплатни прегледи за туберкулоза стартират в лечебните заведения за диагностика и лечение на туберкулоза в седмицата 19-23 юни 2017 г.

Инициативата се осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” към Министерство на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

По време на дните на Отворени врати на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултация с лекар. На съмнителните за туберкулоза лица се извършват прегледи и допълнителни медицински изследвания. 

Дните на Отворени врати е ежегодна проява, която стартира през 2009 г. По време на проведените „дни” в периода от 2009 г. до март 2017 г. броят на анкетираните за туберкулоза лица е 93 509, като бяха открити 1 039 лица с туберкулоза и 3 650 лица с латентна туберкулозна инфекция. Данните сочат, че се постига добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция.

По време на проведените през месец март 2017 г. „Дни на Отворени врати” броят на анкетираните за туберкулоза лица е 3 392, от тях 37 лица са открити с туберкулоза и насочени своевременно за лечение, а 189 са открити с латентна туберкулозна инфекция и са обхванати с химиопрофилактика.

През годините инициативата е доказала своята ефективност както за повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването, така и  за популяризиране на здравословния начин на живот.

В прикачения файл можете да се запознаете със списъка на болниците по области, в които ще се провеждат безплатните медицински прегледи за туберкулоза в рамките на кампанията „Дни на Отворени врати”, юни 2017 г.

Списък на болниците по области
DOC файл, 59,5 KB, качен на 16.06.2017

doc document
Сподели в: