Върни се горе

Всички служители в 28-те структури на РЗИ ще получат увеличение на работните заплати, считано от 1 януари тази година в съответствие с Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация.

Със Закона за държавния бюджет на Република България за 2018 г. са предвидени средства във връзка с увеличение на минималната работна заплата, както и за увеличение на заплатите на работещите в системата на МЗ. За структурите на РЗИ средното увеличение на разходите за възнаграждения е 18%, като на някои места повишението ще надхвърли предвиденото, в зависимост от числеността на персонала.

Повишението ще бъде изплатено на служителите заедно с мартенските им възнаграждения. Данните на Министерството на здравеопазването показват, че средно за страната служителите на Регионалните здравни инспекции получават около 640 лв. на месец. В резултат на увеличението се очаква средната заплата да достигне 754 лв.

В бюджета на Министерството на здравеопазването за 2018 година са заложени средства и за увеличение на работните заплати на служителите в държавните психиатрични болници, в домовете за медико-социални грижи за деца, в Националния център по трансфузионна хематология и в регионалните центрове по трансфузионна хематология:

  • В центровете по трансфузионна хематология увеличението на разходите за персонал е в размер на 730.9 хил. лв. Със средствата се очаква средно увеличение с 11.5 %.
  • За държавните психиатрични болници увеличението на разходите за персонал е в размер на 2 449.6 хил. лв. Със средствата се очаква средно увеличение с 13,0 %.
  • За домовете за медико-социални грижи за деца разходите за персонал са увеличени с 1 067.3 хил. лв. Със средствата се очаква средно увеличение на работните заплати със 7,0 %.

Министерството на здравеопазването ще изпълни поетите ангажименти за изпълнение на Концепция за развитие на спешна медицинска помощ 2018-2020 г., като за 2018 г. е предвидено увеличение на разходите за персонал на работещите в центровете за спешна медицинска помощ.

Сподели в: