Върни се горе

През изминалата седмица са регистрирани общо 2 715 случаи на остри заразни заболявания срещу 2 840 за предходната. От тях 1 367 са случаите на остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 1 440 за предходната седмица.

Чревни инфекции:
Регистрираните случаи са както следва:
 - Вирусни хепатити – 34 случая срещу 36 за предходната седмица
 - Дизентерия – 12 случая срещу 16
 - Салмонелози – 39 случая срещу 26
 - Колиентерити – 9 случая срещу 6
 - Ентероколити – 422 случая срещу 367

Въздушно-капкови инфекции:
Не са регистрирани случаи на Коклюш. Случаите на Скарлатина са 76 срещу 62, на Варицела са 527 срещу 631, на Епидемичен паротит – 121 срещу 136 и на Рубеола са 1 срещу 4 за предходната седмица.

Трансмисивни инфекции:
Не са регистрирани случаи на Кримска – Конго хеморагична треска и на Ку – треска. Случаите на Марсилска треска са 23 срещу 17, а на Лаймска борелиоза са 29 срещу 25 за предходната седмица.

През седмицата са регистрирани два хранителни взрива на територията на страната.          

Първият от тях е възникнал сред група участници в пленер на територията на туристически комплекс „Устойчиво село”, гр. Севлиево, обл. Габрово. Групата е съставена от ученици от Общообразователно училище „П. Р. Славейков” – Варна, придружавани от 6 възрастни лица.

За периода 12.06. – 14.06.2008 г. със субективни оплаквания от коремни болки, повръщане и разстройство заболяват 12 лица, от които 7 са деца на възраст от 11 до 12 години. След назначено рехидратиращо лечение от екип на Център за спешна медицинска помощ – Севлиево, състоянието на заболелите е било стабилизирано. На 15.06.2008 г. ученическата група е отпътувала за гр. Варна.

Взети са проби за микробиологично изследване от съдове за хранене, вода и др. Връчено е предписание на кухненския персонал на ТК „Устойчиво село” за изследването му за заразоносителство. Издадена е заповед за спиране на комплекса. Издирени са всички лица, участници в пленера. Взети са материали за микробиологични изследвания на 24 лица от групата. Към настоящия момент, резултатите от микробиологичните изследвания не са готови.

Вторият хранителен взрив е регистриран в „Дом за стари хора”, гр. Харманли, общ. Харманли, обл. Хасково.       

За периода 18.06. – 19.06.2008 г. със субективни оплаквания от повръщане и разстройство заболяват 6 домуващи. Храненето се осъществява от кухня – майка, разположена на територията на ученически стол в гр. Харманли.

Взети са материали за изследване от хранителни продукти и суровини, анални секрети от обслужващия персонал и домуващите, и носогърлени секрети от кухненския персонал. Връчено е предписание за провеждане на основна дезинфекция в кухнята – майка.

Резултатите от носогърлените секрети на кухненския персонал са положителни за Стафилококус ауреус, а 6 от аналните проби на домуващите са положителни за Ешерихия коли. От взетите хранителни проби също са изолирани коли форми.

Към настоящия момент няма регистрирани нови случаи на заболяване сред домуващите.

Сподели в: