Върни се горе

През изминалата седмица са регистрирани общо 13 894 случаи на остри заразни заболявания срещу 15 675 за предходната. От тях 12 760 са случаите на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 14 501 за предходната седмица.

Чревни инфекции:

Регистрираните случаи са както следва:

- вирусни хепатити – 78 случая срещу 69 за предходната седмица;

- дизентерия – 47 случая срещу 58 за предходната седмица;

- салмонелози – 5 случая 10 срещу за предходната седмица;

- колиентерити – 16 случая срещу 11 за предходната седмица;

- ентероколити – 256 случая срещу 316 за предходната седмица.

Въздушно-капкови инфекции:

Регистрирани са 141 случая на скарлатина срещу 136 за предходната седмица. Случаите на варицела са 470 срещу 482, на епидемичен паротит – 1 срещу 5 случая и рубеола – 61 срещу 46 случая за предходната седмица.

Трансмисивни инфекции:

Не са регистрирани случаи на Кримска – Конго хеморгична треска и на Ку-треска . Случаите на Марсилска треска са 2 срещу 0, а на Лаймска борелиоза са 10 срещу 7 за предходната седмица.

В интензивен сектор на неонатологично отделение в СБАГАЛ “Проф. Стаматов”, гр. Варна е регистриран вътреболничен взрив, изразяващ се само в носителство (без клинични прояви) на инфекциозния причинител Клебсиела пнеумоние. Засегнати са 5 от новородените деца, които са открити при профилактични изследвания.

Предприети са необходимите профилактични и противоепидемични мерки за ограничаване и ликвидиране на взрива.

В Дом за медико – социални грижи за деца в гр. Велико Търново е регистриран вътреболничен взрив от дизентерия с микробиологично доказан причинител Шигела зоне. За периода 17.03 – 22.03.2005 г. с повишена температура, повръщане и разстройство са заболели 3 деца на възраст от 1 до 5 години. Всички са хоспитализирани в инфекциозно отделение на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” АД, гр. Велико Търново.

Разпоредени са съответните профилактични и противоепидемични мерки.

В гр. Джебел, Кърджалийска област е регистриран взрив от хранително отравяне сред гостите, присъствали на сватбено тържество на 26.03.2005 г. С повишена температура, повръщане и разстройство са 21 лица, като 15 от тях са хоспитализирани в инфекциозно отделение на МБАЛ “Д-р А. Дафовски”, гр. Кърджали, а останалите са на домашно лечение.

Епидемиологичното проучване продължава, изследват се проби от храни и клинични материали за доказване на причинителя.

В сътрудничество с Министерството на вътрешните работи и Националната следствена служба продължава издирването на български граждани, работили като животновъди в района на гр. Ксанти, Северна Гърция. За всички потърсили медицинска помощ или активно издирени лица са осигурени медицински преглед, а при необходимост и адекватно лечение. Провеждат се изследвания, вкл. в Националната референтна лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести в София за доказване на диагнозата бруцелоза. Към момента на лечение се намират 14 лица, като за 9 от тях има и лабораторно потвърждение на диагнозата.

За случая са уведомени медицинските власти в Р. Гърция. Епидемиологичното проучване ще продължи до пълното изясняване на случая и осигуряване на медицинска помощ на всички засегнати български граждани.

Сподели в: