Върни се горе

Статутът на Многопрофилната болница за активно лечение и спешна медицина „Пирогов” да бъде променен в Национална болница по спешна медицина. Предложение за това министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски ще внесе в Министерски съвет, а окончателното решение може да стане с промяна в нормативната уредба от Народното събрание. Промяната в статута е свързана и с преструктуриране на звената в болницата.

За това бе постигнато споразумение днес, 6 юни, на среща между министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски, заместник-министърът и председател на Съвета на директорите на МБАЛСМ „Пирогов” д-р Атанас Додов, заместник-министърът на здравеопазването д-р Валери Цеков, директори на дирекции в МЗ, членовете на Съвета на директорите на „Пирогов”, оперативното ръководство, началниците на клиники, представителите на четирите синдикални организации в болницата.

Срещата по проблемите, поставени от участващите в протестните действия медицински специалисти от МБАЛСМ „Пирогов”, бе инициирана и свикана от министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски. Тя продължи повече от 2,5 часа. На нея бяха представени и обсъдени възможни варианти за преструктуриране на болницата, за промени в статута и организацията на работата й.

„Достигнахме до пълно разбирателство по исканията на хората, които работят в „Пирогов”. Имаме пълно разбирателство за отговорността, за тежестта и за всичко онова, което извършва „Пирогов”, където се лекуват много от българските граждани”, заяви министър Гайдарски пред журналисти след проведената среща.

Промяната на статута е първото искане на протестиращите медици в „Пирогов”. В разговора министър Гайдарски напомни, че неколкократно през миналата година е внасял предложение в Министерски съвет за промяна в статута на болницата, но условие това да се осъществи е преструктуриране на болницата. Директорът на „Пирогов” доц. Спас Спасков заяви, че е необходима и по-добра организация на потоците на пациентите.

По второто искане на протестиращите – за рязко увеличаване на работните заплати, министър Гайдарски заяви, че реалното им увеличение може да стане след съответната промяна в статута на болницата и оптимизирането на дейността й. На този етап не могат да се фиксират конкретни цифри, които да се поставят като предварително условие, каза министър Гайдарски.

По третото искане – за обновяване на материално-техническата база на болницата, представителите на „Пирогов” бяха информирани, че в бюджета на МЗ за тази година са осигурени и заделени близо 5 млн. лв. за ремонт на Клиниката по гнойна хирургия и Централна реанимация, както и за пълно оборудване с необходимата техника на 5-те операционни. МЗ ще закупи и скенер за болницата.

Министър Гайдарски заяви и че никое друго лечебно заведение не е получило толкова средства от МЗ, колкото „Пирогов”, за погасяването на просрочени задължения от предишни години в размер на 26 млн. лева. МЗ е изпълнило всички свои ангажименти към болницата, подчерта той.

Сподели в: