Върни се горе

При 67 на сто от извършените 530 проверки са констатирани нарушения, през 2011 г. нарушения е имало при 45 на сто от случаите

       530 проверки са извършени от Изпълнителната агенция по лекарствата за периода януари - юни 2012 г. Констатираните нарушения са 356 като наложените по тях санкции са за близо 400 хиляди лв. Инспекторите са проверявали дейността на аптеките, търговците на едро на лекарства, и дрогериите. Това обяви на пресконференция  директорът на агенцията Александър Янков при представяне на контролната дейност за първото полугодие. Той поясни, че към момента в страната има 4010 аптеки, а производителите на лекарствени продукти са 36. Търговците на едро са 155 и разполагат със 190 склада. 
     67% от извършените 530 проверки от началото на годината са завършили с установени  нарушения. За сравнение, за първото шестмесечие на 2011 г. са били извършени 420 проверки, а нарушения са констатирани в 45% от случаите.  50% от нарушенията през тази година са свързани с продажбата без рецепта на лекарствени продукти, които изискват лекарско предписание. 30% са констатираните нередности по отношение на неправилното съхранение на лекарства. При 10% от нарушенията инспекторите са констатирали, че в  аптеките се осъществява дейност в отсъствието на магистър-фармацевт. Констатирани са три нарушения, при които търговия на дребно с лекарствени продукти е извършвана без да има разрешение за дейността. В 18 случая неправоспособни лица са продавали лекарства без да имат необходимата професионална квалификация.              
      Продължават проверките на инспекторите от ИАЛ на нерегламентираните места за продажба на лекарства. В тези проверки участват и представители на НАП и полицията. Такива нарушенията намаляват, но все още съществуват, посочи Александър Янков. Изпълнителната агенция по лекарствата извършва контрол и върху онлайн-търговията на лекарства, но се контролират само аптеки и сайтовете им, които имат регистрация в страната. Отправена беше препоръка гражданите да не закупуват по интернет лекарства, отпускани по рецепта, тъй като това крие сериозни здравни рискове. България е малък пазар и проблемът с фалшивите лекарства не е значим, каза Александър Янков. През последните две години  има само два случая с фалшиви лекарства – едното е на български, а другото – на американски производител.

Сподели в: