Върни се горе

Промените в Наредба 39 от 2004 г. за профилактичните прегледи и диспансеризацията са обсъдени на заседание на Работна група с участието на експерти и са на фаза проект, който е публикуван за 14-дневно обществено обсъждане на електронната страница на МЗ. В този период  Наредбата все още не е подписана от министъра на здравеопазването.

Това се подчертава в писмо на министъра на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова до ръководството на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България във връзка с отправени въпроси относно промените в Наредбата. В работната група са участвали както представители на МЗ, така и доц. д-р Радка Тинчева, председател на НКС по редки болести и доц. д-р Нина Гочева, национален консултант по кардиология. Доц. Гочева е представила писмено становище по отношение на вида и честотата на профилактичните прегледи и изследвания при лица над 18 г. във връзка с риска от сърдечно-съдови заболявания.

За участие в работата на експертите са били поканени и представители на БЛС, които обаче са отказали поради служебна ангажираност.

            Съдържанието на проекта за Наредба в раздела за скринингово изследване на холестерол и триглицериди при лица над 30-годишна възраст е съобразено с препоръките на националния консултант доц. Нина Гочева, заявява в писмото си проф. Борисова до Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Стриктно са спазени и Препоръките за добра практика на Българското дружество по кардиология,   и на Американското кардиологично дружество2010. Според американските кардиолози при лица над 30-годишна възраст, с доказани нормални стойности на холестерол и триглицериди, изследвания се правят на период от 5 г. Това е публикувано  в интернет и справка може да се извърши на адрес:  http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/Cholesterol/SymptomsDiagnosisMonitoringofHighCholesterol/How-To-Get-Your-Cholesterol-Tested_UCM_305595_Article.jsp

При доказани отклонения в липидите и наличие на рискови фактори, в правомощията и компетенциите на ОПЛ е да насочват пациентите за консултация и допълнителни изследвания при съответния лекар-специалист.

Сподели в: