Върни се горе

„Може би за първи път се прави такъв сериозен жест от страна на държавата, защото имам предварителни уверения, че ще има увеличение на бюджета на НЗОК. Това говори за доверие в аванс относно разходването на средствата. Ще бъде тест дали сме готови да гарантираме, че няма да има отново преразходи,  дали може да гарантираме че системата вече не е пробита“, заяви министър Николай Петров по време на дискусия „Бизнесът и правителството в един отбор“, организирана от Български форум на бизнес лидерите.

Министър Петров представи  проектопромените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, като ги подраздели в три направления. Първото е да се гарантира, че въпреки реекспорта няма да има липсващи медикаменти на нашия пазар. На второ място е облекчаването на административната тежест при осъществяване на клинични проучвания.Третата промяна е свързана с въвеждането на т. нар. „състрадателна употреба“ на медикаменти.

От думите на министъра стана ясно, че промените са предварително обсъдени с бизнеса.

Министърът коментира, че справки от последните години показват увеличение на издадени болнични листове, което поражда известно съмнение и със сигурност се отразява негативно на бизнеса.

Правителството има ангажимент да се извърши реформа и в издаването на документи за продължителна нетрудоспособност и различни степени на инвалидизация, отчете още проф. Петров.

Пред журналисти проф. Петров обясни, че болницата в Поморие е общинска собственост и въпросът за състоянието ѝ не е би следвало да се отправя към здравния министър. „Болницата е на общината и управлението ѝ, директорът, финансите, всичко се регулира от общината. Приходът на болницата е от общината и НЗОК. Нали не очаквате министърът да заповяда на НЗОК да даде пари на болницата в Поморие, защото нямам такива правомощия. Дори не мога да изпратя финансова ревизия в тази болница“, заяви проф. Петров.

По повод отменената от ВАС Национална здравна карта министърът коментира, че работна група от юристи обсъжда казуса.

Сподели в: