Върни се горе

Проектът на национална програма за профилактика на орални заболявания при деца от 0 до 18 години, протезното лечение на хората в пенсионна възраст, увеличението на средствата за дентална медицина в Националния рамков договор и Наредба №34 на МЗ за придобиване на специалност в системата на здравеопазването бяха сред основните теми обсъждани днес, 12 май, на проведената среща между министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев и председателя на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.

„Срещата беше изключително полезна за мен и тя премина в конструктивен диалог. Бяха поставени въпроси, чието решаване ще облекчи работата на гилдията”, заяви пред журналисти д-р Желев. В отговор на журналистически въпрос, министър Желев още веднъж уточни, че взетото решение след разширеното заседание на тройната коалиция в Катарино в края на миналата седмица за увеличение на здравноосигурителната вноска от 6% на 8%, няма да натовари хората. „Държавата ще поеме увеличението от 2% за сметка на държавния бюджет и вътрешно разпределение на здравноосигурителната тежест”, каза още министърът. Той допълни, че предстои детайлизиране на разпределението на бюджета. „Политическото решение е за увеличение на средствата в здравната система и се надявам през 2009 г. да получим един добър процент от Брутния вътрешен продукт, отделян за здравеопазване при запазване на финансовата стабилност”, каза министърът. Според д-р Желев трябва да бъдат увеличени цените на клиничните пътеки, заплащани от НЗОК, тъй като от две години са на едно и също ниво. Той каза, че е много важно да се намери баланс между повишените цени и по-високото качество на лечение, заплащано от здравната каса.

Д-р Николай Шарков от своя страна изрази задоволството си от преведената днес среща по покана на министър Желев. „Програмата за профилактика на орални заболявания на децата ще включва национален скрининг на заболяванията на зъбите и венците на децата. Тя ще се управлява, координира и финансира изцяло от Министерството на здравеопазването”, разясни д-р Шарков. Той допълни, че работната група по нейното изготвяне трябва да е готова с проекта до края на месец юни. Програмата ще обхваща 10-годишен период, като тя ще е комплексна и ще включва множество мерки за предпазване и профилактика на устната хигиена, обучение за правилно хранене и др.

Сподели в: