Върни се горе

С кампания под патронажа на министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев днес в България за първи път  беше отбелязан Първия Европейски ден на антибиотиците. На пресконференция в Националния център по заразни и паразитни болести д-р Тенчо Тенев, главен държавен здравен инспектор отбеляза, че инициативата се организира от ЕС и се отбелязва за пръв път във всички европейски страни.  Целта е да се повиши информираността на обществото за антибиотиците и да се разясни правилната им употреба като животоспасяващи лекарства. Идеята е международната кампания да се превърне в ежегодно събитие.Международната здравна проява е ръководена от Европейския център по контрол на заболяванията и Световната здравна организация. На европейско ниво 18 ноември се отбелязва с научна дискусия в Европейския парламент в Страсбург.

На пресконференцията бяха изнесени данни, които показват, че в България консумацията на антибиотици не е много висока и поддържа средно ниво. В развитите държави лечението с антибиотици в болниците достига 95 процента, в доболничната помощ тяхната употреба е пет процента. У нас тези нива са съответно 80 на сто лечение с антибиотици в болничната помощ и 20 на сто в доболничната. 

Доц. Нася Хаджиева, завеждащ клиниката по микробиология към УБАЛ "Царица Йоанна" разясни, че при редица случаи антибиотиците са с незаменимо действие. Те са нискотоксични, но в комбинация с други лекарства крият опасност за здравето.  Според нея  сериозен проблем у нас е свободната продажба на антибиотици в аптеките, а също и липсата на квалифицирани кадри по контрол на инфекциите.

Сподели в: