Върни се горе

На 27 и 28 септември делегация от Министерството на здравеопазването, начело със заместник-министър д-р Мирослав Ненков посети Прага и Варшава. Цел на посещенията беше взаимно информиране за издигнатите кандидатури за двете агенции на ЕС, чиято релокация предстои във връзка с излизането на Великобритания от ЕС: Европейската агенция по лекарствата – ЕМА, и Европейския банков орган – ЕБО.
Специалният правителствен комисар за релокация на Европейските агенции в Чехия г-н Карел Добеш пое ангажимент да информира колегите си относно българската кандидатура, която определя като стойностна.

В рамките на проведената на 28 септември среща между министър Константин Радживил и зам.-министър Ненков във Варшава, Полша, беше обсъдена необходимостта от консолидиране на подкрепата на „новите“ държави-членки на ЕС. От българска и полска страна беше споделено мнението, че процесът на релокация на агенциите на моменти излиза извън установените правила, което не е в интерес на държавите-членки от Централна и Източна Европа, издигнали свои кандидатури за ЕМА. И двете страни изразиха притеснение, че процедурата внася разделение между държавите-членки, което потвърждава опасенията за налагането на модела „Европа на две скорости“. Д-р Радживил и д-р Ненков поеха ангажимент да информират на правителствено ниво относно предимствата на кандидатурите съответно на София и Варшава.

Предстоящото Председателство на България на Съвета на ЕС също беше във фокуса на разговорите във Варшава. Полша заяви подкрепа за идентифицираните от България два политически приоритета – здравословното хранене при деца и ефективни и достъпни лекарствени продукти. Министър Радживил подчерта, че интересите на двете страни съвпадат в значителна степен и отбеляза, че Полша е част от инициатива на Вишеградската четворка в сферата на “честното ценообразуване на лекарствени продукти”. Зам.-министър Ненков пое ангажимент да предложи да бъде обсъдено присъединяването на България към инициативата на правителствено ниво.

В рамките на срещата беше обсъдена и инициативата на Европейския орган по стандартизация СЕN/CЕNELEC за въвеждане на стандарти в дейностите на медицинските специалисти. Инициативата вече е била обект на дискусия на Съвет на здравните министри: през 2016 г. по инициатива на Полша. Опитът дейността на медицински специалисти да се регулира чрез норми, установявани от външен орган, който не притежава необходимата експертиза и не разчита на консултации със съсловни организации, беше обект на критики от страна на редица здравни министри на държави-членки. Заместник-министър д-р Ненков потвърди критичната позиция на България и заяви интерес относно възможността темата да бъде включена в дневния ред на предстоящия по време на Българското председателство Съвет на министрите.

Сподели в: