Върни се горе

Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев посети Многопрофилната болница за активно лечение в гр. Враца по повод тържественото честване на 120-годишнина от основаването на лечебното заведение. Събитието събра много гости, сред които депутати, областният управител, кметове, лекари и медицински специалисти.

По повод празника д-р Евгений Желев връчи Златния почетен знак на Министерството на здравеопазването – I-ва степен на изпълнителния директор на болницата д-р Владислав Иванов. С почетни грамоти за дългогодишна работа и за принос в развитието на най-голямата болница в Северозападна България бяха отличени и 40 настоящи и бивши  служители в болницата.

По време на посещението си министър Желев разгледа новия операционен блок, изграден с финансиране по програма ФАР, обновеното рентгеново отделение и други сектори на болницата.

Не се предвижда закриване на болници в страната, заяви д-р Евгений Желев пред журналисти във Враца. Той е категоричен, че болничната помощ трябва да бъде преструктурирана по целесъобразност. В определени лечебните заведения ще отпаднат някои от техните функции. Там, където няма достатъчно пациенти, добра база, достатъчно медицински екипи и специалисти, както и технологично оборудване за предоставяне на качествена медицинска помощ, е необходимо да се намаляват медицински дейности и да се преструктурира болницата.

Като пример за целесъобразно преструктуриране д-р Евгений Желев посочи направените промени в МБАЛ „Христо Ботев”, гр. Враца, които  са подобрили изключително качеството на оказваната медицинска помощ, както и организацията на работа. Болницата е повишила използваемостта на легловата база, като е съкратила броя на леглата от 900 на 370 за седем-осем години.

Министър Желев подчерта, че колкото повече пари се отделят за здравеопазване толкова повече ще са инвестициите в здравето на хората. Той очаква, че ще има ръст в бюджетните средства за здравеопазване, но техният конкретен размер зависи от решението на парламента при гласуването на Закона за бюджета.

Сподели в: