Върни се горе

В петък, 9 февруари, от 10.30 ч. в сградата на Националния център по хематология и трансфузиология (ул. «Братя Миладинови» № 112) ще се проведе пресконференция по повод откриването на Националната кампания за безвъзмездно кръводаряване „Дари кръв! Дари живот сега!” през 2007 г.

Първата проява от Националната кампания се осъществява съвместно от Министерството на здравеопазването, Националния център по хематология и трансфузиология, Съюза на българските командоси и Клуба по парапланеризъм „Смуглянка 13”. Кампанията се посвещава на българските медицински сестри в Либия.

В пресконференцията ще вземат участие:
Доц. д-р Андрей Андреев - директор на Националния център по хематология и трансфузиология
Акад. Юлий Абаджиев - председател на Съюза на българските командоси
Полк. о. р. Стоян Киров - председател на ГК на Съюза на българските командоси
Г-н Емил Николов - управител на Клуба по парапланеризъм „Смуглянка 13”

След пресконференцията представителите на Съюза на българските командоси ще се включат в кампанията и ще дарят кръв.

Осигуряването на безопасна кръв и кръвни продукти в необходимото за страната количество и с качество, отговарящо на международните критерии, е сред приоритетите в националната здравна политика . Изпълнението на тези цели е и част от ангажиментите на България като пълноправен член на Европейския съюз.

Националната кампания ще продължи от 9 февруари до 3 март
. Екипи за вземане на кръв са организирани в Центровете по хематология и трансфузиология в София, Пловдив, Плевен, Стара Загора, Варна и отделенията по трансфузионна хематология към многопрофилните болници за активно лечение в Благоевград, Враца, Кюстендил, Лом, Видин, Перник, Кърджали, Пазарджик, Смолян, Хасково, Сливен, Ямбол, Бургас, Силистра, Добрич, Търговище, Шумен, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Разград, Русе.

Целта на кампанията е да се стимулира доброволното и безвъзмездно кръводаряване, да се подкрепят усилията на специалистите от трансфузионната мрежа в отговорната им работа по осигуряване на необходимите за лечебните заведения кръв и кръвни продукти.

Сподели в: