Върни се горе

“Бъди в час!” е мотото на започващата Национална информационна АНТИСПИН кампания, която е насочена приоритетно към младите хора, за повишаване на техните знания за начините за предпазване от инфектиране с ХИВ.

Националната информационна АНТИСПИН кампания е под патронажа на г-жа Зорка Първанова и обхваща периода ноември 2007 г. – май 2008 г. Кампанията ще протече в три ключови етапа, свързани с 1 декември – Световния ден за борба със СПИН, 14 февруари – Деня на влюбените и третата неделя на месец май – Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН.

Инициативите са насочени приоритетно към младите хора и широката общественост в страната. Стремежът чрез широка информационна кампания да се увеличат знанията на младежите за начините за предпазване от инфектиране с ХИВ. Целта е да се осигури и достоверна информация, която да послужи за оборване на основните митове, свързани с вируса на СПИН.

По Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването бе извършено проучване на нивото на знанията, нагласите и поведенията на учениците от 5 - 11 клас в 13 големи града. Обезпокоително нисък процент млади хора дават верни отговори на петте въпроса, които образуват индикатора на UNGASS относно знанията за начините за предпазване и основните заблуди по отношение на ХИВ. А това са:

1. Може ли да се намали рискът от предаване на ХИВ, като се прави секс само с един верен, неинфектиран партньор?
2. Може ли да се намали рискът от предаване на ХИВ, като се използват презервативи?
3. Може ли човек да се зарази с ХИВ от ухапване от комар?
4. Може ли човек да се зарази с ХИВ чрез споделяне на храна с някого, който е инфектиран?
5. Може ли човек, който изглежда здрав, да има ХИВ?

Целта на кампанията е да повиши информираността на младите хора, че рискът от инфектиране с ХИВ може да бъде намален при редовна употреба на презервативи и при полови контакти между верни партньори с установен отрицателен ХИВ-статус. Не съществува риск от заразяване при нормалното битово общуване с хора, живеещи с ХИВ/СПИН, както и не е възможно предаването на вируса при ухапване от комар.  Важно послание на кампанията е, че човек, който изглежда напълно здрав, може да бъде носител на ХИВ и това прави задължителна употребата на презервативи при всеки сексуален контакт.

Сподели в: