Върни се горе

   Целта на “Националната програма за развитие на инвазивната кардиология в Р.България 2002-2008 г.” е да понижи честотата на нарастване на смъртността, тежестта на усложненията и инвалидизацията при болни от инфаркт на миокарда, вродени и придобити сърдечни пороци, както и фаталните поражения на атеросклеротичните заболявания на големите съдове, съобщи доц.Божидар Финков на пресконференция на министерство на здравеопазването днес.

   През тази година дейностите по националната програма ще бъдат финансирани с 1,2 млн.лева, а до 2008 г. в нея ще бъдат инвестирани 49 милиона лева. Търсим едно наистина повишаване на качеството на живот, намаляване на усложненията и възвръщане на работоспособността, заяви министърът. Чрез прилагане на инвазивна диагностика в ранен стадий при по-голям брой пациенти и интервенционално лечение на остър инфаркт на миокарда може да се спасява живота на поне 1500 души всяка година.

   Сърдечно-съдовите заболявания имат водеща роля в статистиката на смъртните случаи в страната, заяви доц.Финков. В същото време се наблюдава едно изключително изоставане в броя на коронарните интервенции, продължи той. Докато в Европа средно се извършват по 2270 такива изследвания, на един милион души от населението, у нас те са едва 500. За интервенционалното лечение цифрите са също неоптимистични – за Европа те са 890 /на един милион население/, за България - средно 124. Съотношението коронарни операции към коронарни интервенции у нас е 2,5 към 1, в развитите страни е обратно – 1 към 3.

   Инвазивната кардиология има изключителни предимства – манипулациите могат да се извършват бързо, с малко средства, без наличие на скъпа апаратура, те предизвикват по-малка травма /болният лежи един-два дни и може веднага да се върне на работа/, каза министър Финков. Той уточни, че целта на програмата е да се оптимизира дейността на седемте университетски лаборатории в страната /пет в София и по един във Варна и Пловдив/, занимаващи се с такива манипулации, да се разшири тяхната дейност, както и да се даде възможност за подготовка на още специалисти.

Сподели в: