Върни се горе

В над 90% от училищните бюфети и автомати в 512 училища в страната се предлага задължителният минимален асортимент от здравословни храни. В 493 обекта сa осигурени тестени закуски със зеленчукова или млечна плънка, кисело, прясно мляко, айран, млечни и млечно-кисели напитки, плодове и зеленчуци, натурални сокове, натурални минерални, изворни и трапезни води. В 317 обекта се продават сандвичи с пълнозърнест хляб. Това сочат резултатите от проверките, които разпореди Министерството на здравеопазването за прилагането на Наредба 37 за здравословното хранене на учениците. Те бяха извършени от РИОКОЗ, от 2 до 13 ноември бяха инспектирани 512 от общо 1 228 училища. Проверките ще продължат до 11 декември.

 

В 62 училищни бюфета в страната инспекторите констатираха нарушения при проверките. Съставени са 17 акта за неспазване на изискванията на наредбата за здравословно хранене, издадени са 6 наказателни постановления на обща стойност 2 650 лв. и 84 предписания за отстраняване на нередности. Един обект е спрян от експлоатация. Най-честите нарушения са свързани с предлагането в училищните бюфети на забранени от наредбата храни като пържени картофи и зърнени изделия, екструдирани зърнени продукти с добавена мазнина, пържени ядки, пържени тестени изделия, сладкарски продукти с високо съдържание на мазнини и захар. Такива продукти са предлагани в 28 от проверените обекти. В 23 обекта е установена продажба на газирани безалкохолни напитки, кафе, студен чай с консерванти, айран със сол и други.

 

Нездравословният модел на хранене и ниската физическа активност са важни фактори за наблюдаващата се тенденция на увеличаване честотата на свръхтеглото и затлъстяването сред населението, включително и при децата. През 2004 г. средно 20% от децата между 7-18 години са с наднормено тегло, от които ¼ са със затлъстяване, през 2008 г. обаче първокласниците със свръхтеглото са 17%, а затлъстяването достига 13.6%. Наднорменото тегло се оказва проблем при децата в България още от най-ранна детска възраст. При националното проучване на храненето на кърмачета и деца до 5 годишна възраст, проведено през 2007 г. се установи, че 8% от децата от 1 до 5 години са със свръхтегло, а 2.8% са със затлъстяване. Това налага спешни и ефективни мерки за положителни промени в храненето и увеличаване на физическата активност на децата, както и създаване на условия за здравословен избор на храни в училищата.

Здравословното хранене ще бъде основна тема на Националната седмица за борба със затлъстяването, която ще се проведе от 23 до 29 ноември 2009 г. под надслов „Ролята на училището за създаване на здравословен модел на хранене - 2”. Кампанията ще бъде под патронажа на д-р Румяна Желева, министър на външните работи на Р България и г-жа Румяна Нейкова, олимпийски шампион по гребане. Седмицата за борба със затлъстяването се провежда за четвърти пореден път у нас и е част от активностите по Националния план за действие „Храни и Хранене” 2005 – 2010 г. Част от предвидените инициативи е провеждането на дискусионен форум върху възможностите за здравословно хранене на децата в училище и прилагането на Наредба №37. Той ще се състои на 23 ноември в София. В седмицата за борба със затлъстяването са предвидени и редица спортни и образователни инициативи на Министерството на здравеопазването, РИОКОЗ, Националния център за опазване на общественото здраве, Асоциацията „Затлъстяване и съпътстващи заболявания” и Българското дружество по хранене и диететика. Кампанията ще включва дискусии по темата за здравословното хранене, разпространение на информационни материали, безплатни измервания за оценка на индекса на телесна маса и консултации със специалисти по хранене и диететика, спортни състезания, изложби и др. Подробна информация за планираните инициативи може да бъде намерена на интернет-сайта на Националния план за действие „Храни и хранене” 2005 – 2010 - www.fnap.government.bg.

 

 

 

Сподели в: