Върни се горе

Министерството на здравеопазването предприема извънредна имунизационна кампания срещу полиомиелит. Тя ще започне на 20 април в рамките на Европейската имунизационна седмица и ще продължи до края на май.

Кампанията ще обхване деца с пропуски в имунизациите от 13 месеца до 7 години. Предполага се, че техният брой е около 70 000. Повечето от тях са от малцинствени етнически групи  и са разпръснати в цялата страна, като по-големи контингенти има в областите Пазарджик, Пловдив, Варна, Хасково, Бургас, София град, Стара Загора, Сливен, Ловеч. Имунизациите ще са напълно безплатни за децата и ще се финансират изцяло от МЗ. Те ще се реализират с помощта на Регионалните здравни инспекции. В екипите ще се включат и медицински специалисти от здравните и лечебните заведения на територията на областта. При нужда ще се разкрият временни пунктове за имунизации на място. Кампанията ще се подпомогне и от здравните медиатори, областните управители, НЗОК, БЛС, БЧК и други неправителствени организации.

Това е осмата извънредна имунизационна кампания в последните 20 години. От 1989 г. досега са провеждани кампании за имунизация срещу морбили, паротит, полиомиелит. Нуждата от тази извънредна имунизационна кампания за полиомиелит се налага заради епидемичен взрив в Таджикистан от миналата година. Той е причинен от внесен див полиомиелитен вирус тип 1, генетично близък до щамовете от провинция Утар Прадеш, Индия. Регистрирани бяха 458 лабораторно потвърдени случаи на полиомиелит, от които 29 смъртни. В Руската федерация бяха регистрирани 14 случаи, в Туркменистан - 3, в Казахстан 1. До момента в засегнатите държави са проведени общо 12 извънредни имунизационни кампании. През 2011 г. четири държави останаха ендемични, т.е. на тяхна територия дивият полиомиелитен вирус се разпространява от човек на човек неконтролируемо – Пакистан, Афганистан, Индия и Нигерия. Същевременно в ДР Конго, ЧАД и Ангола разпространението на див полиомиелитен вирус, прекъснато през 2010 г., се възстанови. Поради близостта на Афганистан със засегнатите прикавказки държави, рискът от нов внос и разпространение на див полиомиелитен вирус в Европейския континент продължава да е много висок. Европейското бюро на СЗО обърна специално внимание на ситуацията в България. Повишеният риск за страната е свързан с очакваното ниско имунизационно покритие срещу полиомиелит сред определени етнически групи по подобие на това срещу морбили. През изминалите две години то доведе до сериозна епидемия от морбили в България. Този риск налага и извънредната имунизационна кампания срещу полиомиелит.

Въпреки пропуските сред определени групи от населението имунизационното покритие у нас е традиционно високо – около 90%. В България са задължителни имунизациите срещу 11 заразни заболявания - туберкулоза, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, морбили, епидемичен паротит, рубеола, вирусен хепатит тип Б, хемофилус инфлуенце тип Б и пневмококови инфекции. На този етап МЗ не смята да въвежда нови ваксини в имунизационния календар.

Сподели в: