Върни се горе

За подобряване на достъпа до медицински услуги през активния летен туристически сезон и оказване на медицинска помощ по необходимост, в черноморските курорти започват да работят още 16 звена за спешна помощ - като изнесени структури на 3-те спешни приемни отделения на болниците в Добрич, Варна и Бургас.

С тяхното разкриване Министерството на здравеопазването изпълнява своите ангажименти за осигуряване на спешна медицинска помощ в курортите за туристите – граждани на страните-членки на ЕС.

Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Матей Матеев на кръгла маса по проблемите на здравеопазването и медицинското обслужване през курортния сезон, която се проведе днес, 11 юни, в Каварна. Изнесените структури на спешните отделения на областните болници в Добрич и Бургас и университетската във Варна ще бъдат базирани на територията на съществуващи към момента лечебни заведения. Ще бъдат сключени договори за съвместна дейност между областната болница и съответното лечебно заведение. МЗ поставя минималните изисквания, на които трябва да отговаря изнесената структура, най-важното от които е да обезпечи 24-часов режим на работа със съответните специалисти.

След извършената подготвителна работа от МЗ, трите регионални центрове по здравеопазване и ръководствата на трите областни болници, както и при проведените регионални срещи са уточнени лечебните заведения, на чиято територия ще бъдат базирани изнесените спешните структури. Филиали на спешното отделение на областната болница в Добрич ще бъдат разкрити в общинските болници в Каварна и Балчик и в Медицински център, „Албена”. МБАЛ „Света Марина”, Варна договори обособяването на такива структури към спешния си портал в седем лечебни заведения в курортните комплекси (6 на „Златни пясъци” и 1 на „Св. Св. Константин и Елена). Още шест спешни структури (освен спешният портал на МБАЛ, Бургас) ще има в Бургаска област – в общинската болница в Поморие и в медицинските центрове в Поморие, Несебър, Созопол, Приморско и Царево. В хотелите на територията на съответните курорти ще бъдат поставени информационни табла за местата, където гражданите на ЕС могат да получат медицински услуги по необходимост.
 
МЗ осигурява и допълнителни екипи за Центровете за спешна медицинска помощ в трите областиБургас те са 5, а в областите Варна и Добрич ще има по 3 допълнителни спешни екипа.

Със създадената организация за осигуряване на спешната помощ в черноморските курорти ще бъдат задоволени потребностите от медицински услуги на гражданите от ЕС.

Сподели в: