Върни се горе

Министерство на здравеопазването ще въведе една година гратисен период за въвеждането на изискванията за минимален брой легла към болниците. Решението беше взето след среща на министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов с директори на специализирани и многопрофилни болници.

С Наредба 49, която бе обнародвана в Държавен вестник в петък, се въведе изискване за минимален брой легла – 30 за специализирани болници и 60 за многопрофилни. На тези правила не отговарят 11 многопрофилни болници и около 40 специализирани. Поради кратките срокове, с които разполагат лечебните заведения, за да приведат дейността си в съответствие с новите изисквания, те ще бъдат отложени с 1 година. Министерство на здравеопазването ще преработи и медицинските стандарти, за да няма в тях прекалено завишени изисквания, които пречат на нормалната работа на болниците. Промените ще бъдат обнародвани в специална наредба в рамките на следващите дни.

Целта ни не е да закриваме болници административно, а да направим всичко възможно, за да осигурим условия за по-доброто им функциониране, така че да се гарантира качество на медицинските услуги, категоричен беше д-р Константинов. Затова Министерство на здравеопазването ще продължи да търси активно диалог със специалистите и да намира най-верните решения за развитието на здравната система. Инструкции за пререгистрирането на лечебните заведения по Наредба 49 и сроковете за това ще бъдат разпратени до всички РЗЦ-та и качени на сайта на здравното министерство до края на деня. Министерството ще работи и за извеждането на дейности от болничната в извънболничната помощ в пакета, който финансира здравната каса, както и промяна в начина на финансиране на болничната помощ.

Сподели в: