Върни се горе

За първи път у нас Министерството на здравеопазването осигури безплатни лекарства за пациенти с мултирезистентна туберкулоза. Тази форма на болестта не се повлиява от стандартната терапия. Тя изисква продължително лечение и много финансови средства. Пациентите с тази диагноза задължително остават в болница  от 6 до 12 месеца, а лечението им включва най-малко 5 вида медикаменти. В домашни условия лечението продължава до две години.

Животоспасяващите медикаменти се доставят по договор със Световната здравна организация, средствата за тях са предоставени от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария. Лекарствата са предназначени за лечението на 50 пациента. Толкова са болните от мултирезистентна туберкулоза на година у нас.

Пациентите ще се лекуват само в двете специализирани болници по белодробни болести в Габрово и София. До края на годината в тези лечебни заведения  ще се извърши и ремонт на стойност 310 хиляди евро. Средствата са осигурени от Програма „Подобряване на контрола на туберкулозата”, финансирана от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария.

 

Сподели в: