Актуално

Регистриран е внeсен случай на холера в България
13 Септември 2024

Внeсен случай на холера е регистриран в България. Става въпрос за 23-годишен индийски гражданин, живеещ у нас, който в периода между 13 август и 2 септември е бил в Ню Делхи, Индия. Последният заболял в страната е документиран преди 103 години.

Виж още
Безплатни консултации за туберкулоза в цялата страна
13 Септември 2024

Безплатни консултации за туберкулоза ще се проведат в периода 16-20 септември 2024 г. в лечебните заведения за диагностика и лечение на туберкулоза. Кампанията „Седмица на отворени врати” се осъществява по Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България през периода 2021-2025 г. към Министерство на здравеопазването.

Виж още
Продължава кампанията по сдвояване на електронните здравни досиета с мобилните телефони
12 Септември 2024

Кампанията по сдвояване на електронните здравни досиета с мобилните телефони продължава на различни места в цялата страна. Само за десет дни над 14 500 българи са влезли в своето досие през мобилното приложение еЗдраве.

Виж още
Министър Кондева сезира КЗП: Въвежда се пълна забрана за продажбата на енергиен прах
11 Септември 2024 Водеща новина

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева проведе извънредна среща с председателя на Комисията за защита на потребителите Мария Филипова. По време на нея бяха разгледани получените във ведомството експертни становища, касаещи употребата на т.нар. енергиен прах, както и анализът на количествения и качествен състав на тези продукти, предназначението и начина им на употреба.

Виж още
Започва прилагането на новите вариантни ваксини срещу COVID-19
10 Септември 2024

Стартира имунизационната кампания срещу COVID-19 за есенно-зимния сезон 2024/2025 г. Приложението на новите ваксини ще бъде безплатно и ще започне от 11 септември в цялата страна в кабинетите на РЗИ и общопрактикуващите лекари.

Виж още
Министър Кондева: Подсигурен е военен въздушен транспорт за времето, в което медицинският хеликоптер ще бъде в сервиз
10 Септември 2024 Водеща новина

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева проведе разговор с министъра на отбраната Атанас Запрянов, за да се увери в готовността за използването на военен въздушен транспорт в случай на необходимост от оказване на спешна медицинска помощ по въздуха.

Виж още
Министър Кондева: Приложението еЗдраве ще изпраща известия за предстоящ преглед
04 Септември 2024 Водеща новина

Мобилното приложение еЗдраве, което осигурява достъп до електронното ни здравно досие, вече ще изпраща известия за предстоящ преглед и имунизация. Това обяви министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, която днес посети изнесения пункт пред НДК.

Виж още
Само за ден 500 българи влязоха в здравните си досиета чрез еЗдраве
02 Септември 2024

500 българи сдвоиха електронните си здравни досиета със своите мобилни телефони чрез приложението еЗдраве. Това се случи в рамките на първия ден, в който достъпът е възможен и без личен електронен подпис. От началото на м. септември помощ за сдвояването оказват оторизирани служители в Регионалните здравни инспекции, Регионалните здравноосигурителни каси и офисите на „Информационно обслужване“ АД.

Виж още
Е-рецепти с лекарства по НЗОК ще могат да се изпълняват и частично от септември
30 Август 2024

Електронните рецепти за лекарствени продукти, които се реимбурсират от НЗОК, ще могат да бъдат изпълнявани и частично от месец септември. Промените са разписани в Наредба №4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, която беше обнародвана в средата на м. август. Основната им цел е да улесни достъпа на пациентите до предписаната терапия.

Виж още
Министър Кондева с мерки за по-ранна обработка срещу комари през 2025 г.
30 Август 2024

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева проведе среща с Управителния съвет на Асоциацията на дунавските общини „Дунав“. В хода на разговора бе обсъдено планирането на дезинсекционна кампания през 2025 г.

Виж още
Три са доказаните случаи на Западнонилска треска в страната
29 Август 2024

Министерството на здравеопазването е изпратило писма до Регионалните здравни инспекции с указание за засилване на надзора и контрола на заболяването Западнонилска треска на територията на съответната област.

Виж още
Над 150 обекта в страната са проверени днес от РЗИ по разпореждане на министър Кондева за продажба на енергиен прах (Обновена)
29 Август 2024 Водеща новина

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева разпореди спешни проверки във физически обекти, за които е налична информация, че е възможно да продават т.нар. „енергиен прах“ или „енергиен сниф“. В резултат на това в рамките на деня екипите са проверили над 150 търговски обекта в цялата страна. В проверките по места участие са взели експерти от Комисията за защита на потребителите, както и органите на МВР. Посочените продукти са открити в обекти в 9 от проверените 28 области.

Виж още
Министърът на здравеопазването разпореди незабавна проверка на продуктите, определени като "алтернатива на енергийна напитка" и "енергиен сниф"
28 Август 2024

Те не са разрашевани от МЗ. Проверка ще бъде извършена и от Комисия за защита на потребителите. Сезирани са също Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). 

Виж още
Министерството на здравеопазването с акция по кръводаряване
23 Август 2024

Министерството на здравеопазването организира кръводарителска акция в Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ). Служители на ведомството и второстепенните му разпоредители – Регионалната здравна инспекция в София и Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха (ЦСМПВ) дариха кръв, за да дадат личен пример, отправяйки призив към цялото общество.

Виж още
Известие за предстоящ профилактичен преглед е най-новата функционалност на мобилното приложението „еЗдраве“
12 Август 2024

Модулът „Дългосрочна грижа за пациента“, който е част от електронното здравно досие (еЗдраве) в НЗИС бе представен на пресконференция в Министерството на здравеопазването в присъствието на зам.-министъра на здравеопазването доц. Петко Стефановски, и. д. управителя на Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Момчил Мавров и представители на „Информационно обслужване" АД.

Виж още
Министерството на здравеопазването обявява информация за решенията и мерките в изпълнение на предложенията на Национална гражданска инициатива „Даная за живот“
09 Август 2024

В изпълнение на чл. 52 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, Министерството на здравеопазването обявява настоящата информация за решенията и мерките в изпълнение на предложенията.

Виж още
БезОпасна ваканция е мотото на лятната АНТИСПИН кампания
05 Август 2024

Министерство на здравеопазването за поредна година стартира четвъртия етап от Националната АНТИСПИН кампания, който традиционно се провежда през месец август. Тази година кампанията стартира от днес, а дейностите ще продължат до 12 август, когато отбелязваме Международния ден на младежта.

Виж още
Още новини

Още новини