Върни се горе

В сряда, 28 март, министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски ще посети Велико Търново, където ще участва в тържественото честване на 140 години от създаването на Многопрофилната областна болница за активно лечение „Д-р Стефан Черкезов”.

Празникът по случай 140-тата годишнина на болницата ще започне в 10.30 ч. с посещение в църквата „Свети 40 мъченици”. В 11.30 ч. министър Гайдарски и гостите на празника ще положат венци пред бюст-паметника на д-р Стефан Черкезов, патрон на болницата.

По време на посещението си министър Гайдарски ще открие новото Спешно отделение на болницата, кабинета по компютърно-томографска диагностика, в който ще заработи нов скенер, както и параклиса на болницата. Министър Гайдарски ще се срещне с ръководството на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов, ръководителите на клиники в нея, директорите на лечебни и здравни заведения от областта, а така също ще посети Медицинския колеж в града. Той ще участва и в тържественото събрание на болницата и обществеността от Велико Търново, което ще се проведе в Драматичния театър.

В 13.30 ч. министър Гайдарски ще даде пресконференция за представителите на регионалните и централни медии във Велико Търново.

МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” е създадена през януари 1867 г., като първата българска болница, издържана не със средствата на официалните турските власти, а с доброволните дарения на родолюбиви българи, начело с търговеца Михаил Кефалов.

Днес болницата е най-голямата на територията на Великотърновска област, съвременно лечебно заведение с мощен диагностично-лечебен технически обезпечен комплекс. През последните години е подобрена осигуреността на болницата със съвременна медицинска апаратура, отговаряща на стандартите и необходима за въвеждане на нови методи за диагностика и лечение - ЯМР, скенер, оперативни ендоскопски системи, компютърно-навигационна система за неврохирургия, ангиограф и други. Болницата е включена в националната мрежа от лечебни заведения, в които се практикува миниинвазивна хирургия. През 2006 г. тук са извършени над 5900 оперативни интервенции, от които 30% са с много голям и голям обем и сложност. Реализирана е най-високата оперативна активност на лечебното заведение за последните 15 години, като за общохирургичните отделения тя е 88%. Използваемостта на леглата през изминалата година е достигнала над 80%. В МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”работят над 470 медицински специалисти, годишно през нея преминават около 16 000 пациенти. С наличното оборудване и с висококвалифицираните си кадри осигурява висококачествена медицинска помощ на жителите на областта.

Сподели в: