Върни се горе

В понеделник, 26 март, в 9.00 часа министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски ще открие единадесет операционни зали в УМБАЛ „Александровска” – 5 в Клиниката по обща и чернодробно-панкреатична хирургия и 6 – в Клиниката по урология. Министерството на здравеопазването отпусна над 1 млн. лева за реконструирането на операционните. След тържествената церемония ще се проведе пресконференция.

Клиниката по обща и чернодробно-панкреатична хирургия на УМБАЛ „Александровска” разполага с две отделения - по гастроентерология и жлъчно-панкреасна и чернодробна хирургия. Извършват се интервенции на всички коремни органи. През 2006 г. в нея са извършени 2233 операции, като 72% от тях са от т.нар. голяма и средна хирургия. Двадесет години в клиниката е работил и е бил неин ръководител сегашният министър на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски. Началник на клиниката е проф. Виолета Димитрова, която през 2003 г. извърши първата в България трансплантация на чернодробни клетки.

Клиниката по урология е най-голямото звено в УМБАЛ „Александровска” и водещ лечебно-диагностичен комплекс в страната. През 1968 г. в нея е осъществена първата бъбречна трансплантация у нас. Клиниката има пет отделения и разполага с най-съвременна ендо- и лапароскопска апаратура. Всяка година през нея преминават около 4500 пациенти от цялата страна. През 2006 г. тук са извършени 37 бъбречни трансплантации от жив и трупен донор. Средно месечно в специализирания сектор по екстракорпорална литотрипсия се извършват над 160 процедури.

Сподели в: