Върни се горе

В неделя, 2 декември, министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски заминава за участие в Международната Министерска конференция по въпросите на птичия и пандемичен грип, която ще се проведе в Ню Делхи, Индия, до 6 декември.
Тема на Министерската конференция са предизвикателствата пред медицинските и ветеринарните власти при контролиране на птичия грип в резултат от настъпващите промени във вируса и разпространението му в нови райони.

Конференцията е поредният международен форум на най-високо ниво след проведените в Пекин, Китай и Бамако, Мали срещи, посветени на укрепването и готовността на страните за посрещане на евентуална грипна пандемия. Продължаващата неблагоприятна обстановка в Източна Азия, свързана с наличието на огнища на птичи грип, както и появата на нови случаи на птичи грип в съседна Румъния подчертават актуалността на проблема и необходимостта от приемане на решения на най-високо политическо ниво.

Една от целите на конференцията е набирането на достатъчно средства от дарители – международни организации и отделни държави, които да подпомогнат развиващите се страни за очаквана пандемия от грип. Ще бъдат разгледани конкретни въпроси за достъпа до пандемични ваксини, ролята на антивирусните средства и социалните мерки, които страните могат да изпълняват в случай на необходимост.

На форума ще бъдат дискутирани въпросите относно статистиката на епидемиите при хора и животни, напредъкът в овладяване на птичия грип и подготовката за следваща пандемия, включително и начините за овладяване на ситуацията. Ще бъдат обсъдени системите за надзор, ваксинации и други интервенции за намаляване на риска и за превенция и контрол на птичия грип. По време на срещата ще се разискват регионалните особености и най-добрите практики и препоръки, подготовката за пандемии и разработването на планове за бързо реагиране при възникване на заболяване и спешното производство на ваксини.

В Министерската конференция в Индия ще вземат участие представители на Световната здравна организация, Организацията за прехрана и земеделие на ООН, Световната банка, Световната организация за здравето на животните и др.

Сподели в: