Върни се горе

Търсим допирните точки за формиране на едно добро здравеопазване, като целта е пациентите да получават качествена и адекватна медицинска помощ. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев днес, 7 май, на брифинг пред журналисти след проведена среща с председателя на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов.

 След срещата стана ясно, че министърът на здравеопазването д-р Желев е приел поканата на д-р Кехайов за общи срещи с регионалните лекарските колегии на съсловната организация по места в общините. „Познавам добре колегията, срещам се с пациенти, чух техните проблеми, искам да чуя и на лекарите, за да намерим допирните точки за решаване на проблемите. Не е лесно, но не е невъзможно”, категоричен бе министърът. „През годината, в която ще заемам поста министър на здравеопазването, ще работя за оптималната ангажираност и степен на готовност за добро здравеопазване и за двете страни – и за лекари, и за пациенти”, заяви министър Желев. Според него конфронтацията и създаването на обществено напрежение рефлектира върху пациентите, затова общата позиция е за търсене на сътрудничество в здравеопазването, чрез което ще се спести и много обществена енергия.

Има нагласа за повишаване на процента от брутния вътрешен продукт на страната, отделян за здравеопазване, чрез преразпределяне на разходната част на бюджета, каза още министър Желев. Като една от възможностите за това той посочи обсъжданото предложение здравната вноска за децата до 18 години да е 6% от минималната работна заплата за сметка на държавния бюджет, а не както досега 3%.

Министър Евгений Желев и д-р Андрей Кехайов са обсъдили и варианти за промяна на договорното начало за Националния рамков договор. Министър Желев бе категоричен, че е „за” договорното начало, но то трябва да се извършва при ясни условия. Според него частта за санкциите и контрол трябва да се излезе от НРД и да се уреди със закон, а НЗОК и медиците да договарят само обеми и цени на медицинските услуги.

На въпрос относно визията и концепцията на проекта на Национална здравна карта, д-р Желев разясни, че очаква в нея да бъдат определени ясни и точни функции на всички структури в здравеопазването. По този начин целта на здравната карта е да осигури достъпност, достатъчност и сигурност на медицинското обслужване на хората. По отношение на броя на лечебните заведения в страната, министър Желев заяви, че няма да бъдат закривани болници. Техният брой е съизмерим с този в европейските страни, но трябва да се подобри тяхното функциониране, смята д-р Желев. Така например, трябва да се освободи ресурс от болнични легла, които да се преобразуват в легла за долекуване и продължително лечение, от каквито има необходимост.

Финансирането на здравната система и увеличението на здравноосигурителната вноска са били основните теми, обсъждани днес, каза д-р Андрей Кехайов. По думите му решението за увеличение на здравната вноската с 2% трябва да бъде последвана от обществен дебат. Има разбиране, че трябва да бъдат увеличени средствата за здравеопазването, коментира председателят на БЛС. Той ще информира Националния съвет на организацията за проведения разговор с министъра и след това ще се вземе решение дали да бъдат предприети стачни действия. От своя страна министър Желев заяви, че стачката също е начин на диалог и той няма от какво да се страхува.

Сподели в: