Върни се горе

Министерството на здравеопазването отпуска на СБАЛАГ "Майчин дом" 5 милиона лева целева субсидия за капиталови разходи за ремонти през 2009 г. Това съобщи министър Евгений Желев на тържеството в болницата по случай Деня на родилната помощ. Д-р Желев връчи на директора на „Майчин дом” доц. Доганов платежно нареждане за отпуснатите средства, които ще позволят  създаването на по-добри условия за работещите и за пациентите в „Майчин дом”.   Средствата приоритетно ще бъдат разходвани за  ремонти на операционните, реанимацията и родилните зали. 

„Успехите, които постигате, се дължат на хората, които работят тук, изтъкна министър  Желев в поздравлението си към колектива на „Майчин дом”.  Само през миналата година в болницата са се родили 3132 бебета и това е вашият голям принос към българската нация”, подчерта д-р Желев.  Той изтъкна, че благодарение на полаганите усилия „Майчин дом” има добри икономически показатели и отстоява позицията си на водещо в страната лечебно заведение в областта на родилната помощ.

Изпълнителният директор на СБАЛАГ „Майчин дом” доц. Николай Доганов заяви, че колективът посреща днешния празник с добри резултати.  През  миналата година в здравното заведение са се родили  3132 бебета, докато  през 2007 година  техният брой е бил 2758. Родените близнаци през 2008 година са  95 двойки близнаци и 8 тризнаци, а общият брой на обслужените пациенти е бил 11650.   Като показател за успешното развитие на болницата доц. Доганов посочи средната  работна заплата в „Майчин дом”, която е 1148 лв..

Министър Желев награди с Почетни плакети на Министерството на здравеопазването най-добрия лекар и най-добрата акушерка за 2008 г. - проф. Ангел Димитров и Симеона Манолова. Двамата оставиха отпечатъци от ръцете си върху гипс.  С художествените пластики, които ще бъдат изработени по тях, ще бъде поставено началото на Галерия "Златни ръце" в "Майчин дом" - признание за най-добрите в професията.  Благодарствени грамоти получиха и  20-те най-добри акушерки, определени от самия колектив на СБАЛАГ „Майчин дом”.

Програмата на тържеството по повод Деня на родилната помощ завърши с литературно – музикална програма с участието на деца от ОДЗ „Жар птица”.  Техните изпълнения бяха специален поздрав към колектива на болницата, защото всеки един от малките изпълнители е роден тъкмо в СБАЛАГ „Майчин дом” – София. 

На празника в СБАЛАГ «Майчин дом» присъстваха министърът на вътрешните работи Михаил Миков, бившият здравен министър  проф. Радослав Гайдарски, председателят на здравна комисия в НС доц. Борислав Китов, членове на здравната комисия, настоящи и бивши служители на „Майчин дом”.

Сподели в: