Върни се горе

На 19 януари 2009 г. /понеделник/ в 14.30 ч. в Заседателната зала на МЗ  министърът  д-р Евгений Желев ще открие Третата Европейска седмица за предпазване от рак на маточната шийка. В рамките на  инициативата, под патронажа на министър Желев ще се проведе Международна експертна работна среща на тема: „Скрининг при  рак на маточната шийка в страните-членки на Европейския съюз”. Срещата  слага начало на поредица прояви в рамките на Европейската седмица, която ще се проведе от 19 до 26 януари 2009 г. България се включва за втори път в тази инициатива.

За участие в проявата са поканени представители на Народното събрание, Президентството, НЗОК, Научното дружество по онкогинекология, ръководители на лечебни заведения, пациентски организации в областта на онкологичните заболявания.

На срещата доклади  ще представят изтъкнати експерти в областта на организирания популационен скрининг за рак на маточната шийка от Италия, Белгия, Финландия, Латвия, Литва, Естония и Румъния. Ще бъдат обсъдени актуални въпроси, свързани с приложението на съвременните европейски стандарти и препоръките за качествен скрининг при рак на маточната шийка. Участниците в срещата ще дискутират и въпросите за мониторинга и планирането на скрининговите програми и ще споделят опита на страните-членки на Европейския съюз при практическото провеждане на организиран популационен скрининг.

Всички участници в международната експертна среща ще получат „Перлата на мъдростта”, брошка-символ на кампанията и на възможността коварното заболяване рак на маточната шийка да бъде предотвратено с обединените усилия на всички.

Сподели в: