Върни се горе

Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев се срещна с представители на лекарски колегии от цялата страна. 

Лекарските колегии се обявиха категорично против решението на УС на БЛС да заобиколи Закона за съсловните организации като свиква не отчетно-изборен събор, а извънреден събор с дневен ред обсъждане на НРД. Те настояха министърът на здравеопазването, в съответствие с правомощията си по новоприетите текстове на закона, да свика отчетно-изборен събор на Българския лекарски съюз, който да избере нови легитимни ръководни органи.

Министър Евгений  Желев заяви, че спазвайки буквата на закона, ще свика отчетно-изборен събор на Български лекарски съюз. „Има закон, който ясно казва кога министърът, без значение кой е той, и при какви условия свиква събор и аз съм готов да изпълня закона. Още повече, че това трябва да се случи, за да има едно легитимно избрано ръководство на Лекарския съюз. Законът е точен, ясен и ще бъде изпълнен от моя страна”, заяви министър Желев. Той призова лекарските колегии да се включат активно в изработването на Национален рамков договор и изрази  готовност за съвместна работа с цел подобряване на имиджа на съсловието в обществото. Министър Желев каза, че след провеждането на Общото събрание на Националната здравноосигурителна каса трябва да се направи опит за подписването на нов Национален рамков договор. Общото събрание на Kасата е на 15 декември.

На срещата стана ясно, че на свикания от нелегитимното ръководство на БЛС извънреден събор, няма да присъстват 24 от общо 28 лекарски колегии. До вчера те бяха 23, а днес към бойкота се е присъединила и колегията от Разград. Колегиите са подписали декларация, че няма да присъстват на събора в случай, че той не е отчетно-изборен.  
„Всякакви съмнения, че ще има намеса на изпълнителната власт в работата на съсловната организация са неоснователни, защото единственото задължение на министъра е да свика събора. Организацията на събора, изпълнението и гласуването си остават на съсловната организация”, каза   председателят на Столичната колегия на лекарския съюз д-р Методи Маджаров.

Сподели в: