Върни се горе

Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев се срещна с Н. Пр. г-жа Нанси Макълдауни, посланик на Съединените американски щати в България. От българска страна в срещата участва и заместник-министърът на здравеопазването д-р Валери Цеков, а от страна на САЩ г-жа Жослин МакУолсън, представител на Политическия кабинет на посланика.

Министър Желев пожела успешен мандат на посланик  Макълдауни и изрази пожелание за продължаване и разширяване на доброто сътрудничество между двете страни в областта на здравеопазването. Д-р Желев подчерта позитивните резултати от дейността на американските фармацевтични компании в България за осигуряване на високо качество на лечението на българските граждани. Той изрази задоволство от доброто сътрудничество на България с Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария, което  намери признание с одобряването на нова 5-годишна грантова програма за България в размер на 32,5 милиона евро.   

Министър Желев информира посланик Макълдауни за основните цели на Националната здравна стратегия и най-важните предстоящи задачи, сред които са преструктурирането на спешната помощ и на болничния сектор. За продължаване на реформата в здравеопазването България ще разчита на Европейските структурни фондове, каза министър Желев. Във връзка със статута на частните болници, министър Желев поясни, че те са специализирани и обособени въз основа на действащия либерален лицензионен режим. Този сектор се развива добре, но е необходимо подобряване на регулацията  в съответствие с нуждите на населението, каза министър Желев. 

Посланик Макълдауни информира за отправена покана  до Американската агенция за търговия и развитие да проучи възможностите за сътрудничество с България в производството на лекарства, медицинска апаратура, консумативи, стана ясно на срещата. Министър Желев оцени високо перспективата за сътрудничество в тази област и заяви, че американските ноу-хау и оценка на риска са сектори от първостепенно значение за България.

Сподели в: