Върни се горе

Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев откри 14-то издание на Международната изложба „Медикус, Денто, Галения”.   Той поздрави българските и чуждестранни участници в изложението за представените продукти и новости в областта на медицината, стоматологията и фармацията. „Международният панаир става домакин на тези мероприятия, което доказва, че лечението и рехабилитацията имат значимо място в нашата здравна стратегия”, каза при откриването д-р Желев.

Министър Желев присъства и на освещаването на параклис “Свети Георги” в двора на Медицинския университет в Пловдив. Параклисът беше осветен от пловдивския митрополит Николай.       

На специално тържество, пред общественици и студенти министърът на здравеопазването връчи званието “Лекар на годината” на д-р Георги Паскалев – ректор на Медицински университет – гр. Пловдив и дългогодишен началник на Клиниката по гръдна хирургия. Това най-високо звание в страната се получава за първи път от лекар от Пловдив. Наградата е съвместно отличие на МЗ, Съюза на учените в България, Национален Алианс „Живот за България”, Съюза на българските медицински дружества, Пловдивското лекарско общество и в.„Български лекар”. Званието „Лекар на годината” се връчва на доцент Паскалев за висок професионализъм, лекарска етика и морал. “За мен е истинска чест и удоволствие да бъда днес в Пловдив, защото Пловдив днес има празник – това голямо признание, което лекарят и човекът д-р Паскалев получава заслужено”, каза министърът на здравеопазването. Д-р Желев откри в Медицинския университет ремонтираната сграда на катедрите по анатомия и физиология, както и на Департамента за езиково обучение. „Всичко това се случва в   университета, който съм завършил и дай Боже всеки университет да има такива хора като доц. Паскалев, за да просперира”, каза още министър Евгений Желев.

Днес в Пловдив в рамките на Международното изложение „Медикус, Денто, Галения” беше открита и Кръгла маса на тема „Изработване на стратегия за решаване на репродуктивни проблеми”. Във форума участват изтъкнати български специалисти по асистираните репродукции, представители на държавни институции, браншови сдружения и неправителствени организации. Основна цел на дискусията е изработването на стратегия за проблематиката в сектора. В обръщението на министър Желев към участниците се подчертава значението на  разработваната Програма за репродуктивното здраве, за която на първия етап са заделени 10 млн. лева от държавния бюджет. Д-р Желев предложи създаването на обществен фонд, в който да се събират средства и да се следи тяхното изразходване по Програмата за репродуктивното здраве, като освен държавни средства в този фонд да влязат и такива на дарители.

Сподели в: