Върни се горе

Националната кардиологична болница представи новия мултислайсов компютър томограф предназначен за отделението по образна диагностика и интервенционална рентгенология. Апаратът бе официално открит от д-р Евгений Желев, министър на здравеопазването.

В тържеството взеха участие доц. Марио Станкев, изпълнителен директор на Националната кардиологична болница. Сред официалните гости бяха още д-р Емил Райнов и д-р Валери Цеков ,заместник-министри на здравеопазванетор народните представители д-р Ива Станкова, доц. Борислав Великов и г-жа Валентина Богданова, г-жа Калинка Николова от Администрацията на Президента, проф. Христо Куманов, изпълнителен директор на ИАТ, директори на най-големите болници в столицата и др.
 
Мултислайсов компютър томограф Aquilion 64 – Toshiba е закупен със средства осигурени от Министерство на здравеопазването. Той е последно поколение от този вид техника. Предимствата му са, че притежава изключително висока разделителна способност и бързина за изследване, коeто e важнo за точната оценка на заболяванията на различните органи и системи. Tези качества на апарата позволяват изследванията на подвижни органи каквото е сърцето.

Апаратът може да изследва кръвоносните съдове на сърцето – коронарните артерии на сърцето. С него се прави изчисляване функцията на предсърдието и камерите – промените в кинетиката (подвижността) на камерната стена след прекаран инфаркт, както и кръвоснабдяването на миокарда след инфаркт и проведено лечение на коронарните артерии, а също се отчита и дали има подобряване в кръвоснабдяването на сърдечния мускул. С този апарат може да се изследват и съдовете на всички органи при съдови заболявания – мозък, периферни съдове на долни и горни крайници. С него се прави оценка на кръвоснабдяването на мозъка, състоянието на съдовете на мозъка и оценка на перфузията на мозъчната тъкан.

Специално за отделението по образна диагностика и интервенционална рентгенология на НКБ мултислайсов компютър томограф Aquilion 64 – Toshiba е осигурен с пълен софтуер за специализирани изследвания в областта на мозъка и сърдечно-съдовата патология. Наличието на подобен софтуер прави апарата единствен по рода си в страната.

Въвеждането в употреба на новия апарат е част от активната подкрепа на Министерството на здравеопазването за намаляване на засегнатите от сърдечно-съдови заболявания българи. Днес по-рано д-р Желев официално подписа Европейската харта „Здраво сърце”, с която България се присъедини към борбата за намаляване на стряскащите статистики на заболеваемост в Европа. Чрез Хартата, държавата, множество политически, неправителствени и професионални организации официално заявиха, че ще работят заедно за подсигуряване на по-добро сърдечно здраве за България.

Сподели в: