Върни се горе

Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев се срещна с представители на Националната асоциация на частните болници в България. На срещата бяха обсъдени проблеми относно равнопоставеността на частните болници с останалите лечебни заведения, независимо от тяхната собственост.

Асоциацията изрази желание за участие като страна в договарянето за Национален рамков договор. Определянето на цени и условия за предоставяне на медицински услуги задължително според тях трябва да се извършва между здравното заведение и плащащата институция.

На този етап Националната здравноосигурителна каса трябва да остане основен финансиращ орган, смятат още от асоциацията. Оттам настояват да се въведе задължително допълнително здравно осигуряване, като надграждане над основния медицински пакет.

На срещата бяха обсъдени въпросите и относно финансирането на здравеопазването у нас. От асоциацията подкрепят искането на министър Желев за повишаване на процента за здравеопазване, отделян от брутния вътрешен продукт на държавата.

На срещата присъстваха д-р Стайко Спиридонов, председател на Националната асоциация на частните болници в България, доц. Илиан Дойков, заместник-председател на асоциацията и д-р Емил Райнов, заместник-министър на здравеопазването.

Сподели в: