Върни се горе

„Лекарското съсловие и най-вече пациентите, т.е. българските граждани се нуждаят от работещ БЛС, който да участва активно в обсъждането и решаването на ключови въпроси на българското здравеопазване” – заяви министърът Евгений Желев на проведената среща с Управителния съвет на БЛС. „Вашият съюз трябва да бъде силен, а не силов” - беше категоричен д-р Желев и отново изтъкна, че  днес е необходимо да се прави политика за здравеопазването, а не политика от здравеопазването.  

Председателят на БЛС д-р Божидар Нанев и членовете на УС благодариха на министър Желев за насрочването на Лекарския събор в изпълнение на законовите разпоредби. Съборът е проведен в съответствие с всички правила и изисквания, без каквото и да е администриране и политическа намеса и това е основание за неговата легитимност, изтъкнаха от БЛС. Те отбелязаха, че толкова висок кворум събор на БЛС не е събирал от 5 години насам, което е гаранция, че съсловието е активно ангажирано с решаването на сериозните задачи пред него. Председателят на БЛС д-р Божидар Нанев изрази оптимизъм, че организацията ще установи ползотворни работни отношения с Министерството на здравеопазването като орган, осъществяващ цялостната политика в тази област. Като добър пример в това отношение бяха посочени проведените разговори във връзка с исканията на с общопрактикуващите лекари, които са показали, че когато има атмосфера на диалог резултатите са налице.  От БЛС изтъкнаха, че е необходимо да се установи диалог с ръководството на НЗОК и изразиха надежда министерството на здравеопазването да съдейства за него. Според БЛС има недофинансиране на някои клинични пътеки и е напълно възможно това да генерира финансови проблеми в работата на болниците. Поради това ръководството на БЛС смята, че съвместно със НЗОК може да бъде направено преразпределение на остойностяването на отделни клинични пътеки в рамките на съществуващия бюджет на касата. БЛС смята, че е належащо още сега да стартират разговори с НЗОК за новия рамков договор за 2010 г.
„Успехи се постигат само в делови, работен режим, подчерта Министър Евгений Желев  и само работещ Лекарски съюз е в състояние да постига резултати в полза на съсловието и в крайна сметка – на пациентите, т.е. на българските граждани. В името на тези цели МЗ  е готово да съдейства , каза д-р Желев и изрази готовност експерти на МЗ и на БЛС да обсъдят промени в Наредби 39 и Наредба 40.

Сподели в: