Върни се горе

Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев участва в тържествения акт в НДК по дипломирането на випускници на Медицинския факултет към Медицински университет – София. Тържествената промоция на новозавършващите студенти-лекари от випуск 2008 започна с химна на България. В рамките на събитието всички дипломанти произнесоха Хипократовата клетва.

В поздравлението си към младите лекари министър  Евгений Желев подчерта, че лекарската професия е не просто занятие, а призвание като никое друго.   „Професията на лекаря е тежка и да си лекар е гордост. Понякога само добрата дума лекува и вие трябва да се научите да гледате пациента в очите”, заяви министър Желев. „Предстои ви да се срещнете с много страдания, които ще преживявате, но трябва да знаете, че няма по-голямо благо и по-голяма радост от това да видиш благодарността в очите на пациента, когато си го излекувал”, каза д-р Желев и призова дипломантите да станат прави и да благодарят на своите родители за подкрепата им.  

Министър Желев и ръководството на Медицинския факултет отличиха с наградата „Златен Хипократ” петима от випускниците, завършили с пълно отличие. С тази награда те ще могат да изберат какво да специализират, без да се явяват на изпити.  Други 36 отличници получиха поименен почетен знак. Общо 181 випускници на факултета  получиха своите дипломи, от тях 148 български граждани и 33-ма  чужденци.

На тържествения акт по връчване на дипломите присъстваха председателят на парламентарната комисия по образованието Лютви Местан, заместник-председателят на здравната комисия и председател на социалната комисия към Народното събрание д-р Хасан Адемов, заместник-министърът на здравеопазването д-р Валери Цеков,  началникът на Военномедицинска академия ген. Стоян Тонев, представители на съсловни организации.

Сподели в: