Върни се горе

На специално тържество пред Храм-паметника „Ал.Невски” министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев връчи ключовете на 55 нови линейки за 28-те Центрове за спешна медицинска помощ в страната. Линейките са осигурени от Министерството на здравеопазването по линия на заемно споразумение с Международната банка за възстановяване и развитие.  На тържеството присъстваха народни представители,   ръководството на министерството, директори на спешни медицински центрове от цялата страна.

Министър Евгений Желев благодари на медицинските екипи за тяхната всеотдайна работа в името на спасяването на човешкия живот. „Когато говорим за стратегии и реформи в здравеопазването винаги трябва да си даваме сметка, че всички наши усилия в крайна сметка имат една единствена цел – подобряване качеството на здравното обслужване на хората, на пациентите и аз вярвам, че с вашата всеотдайна работа ние ще имаме успехи” – подчерта в приветствието си към присъстващите здравни работници министър Евгений Желев. Той обяви, че до 15 октомври общият брой на доставените линейки по споразумението ще достигне 104,  40 от които с висока проходимост. Общата стойност на доставените линейки и допълнителното медицинско оборудване е 10,078,936 лв. С новите 104 реанимобила обновяваме с още 25 % използваемия автомобилен парк на спешната медицинска помощ в страната, с което общия дял  на новите линейки достига 60 на сто, подчерта д-р Желев.  До края на годината Министерството на здравеопазването ще закупи още 150 реанимобила с 15 милиона лева от бюджетния излишък. Така до средата на 2009 г. целият автопарк на Спешната медицинска помощ ще бъде изцяло подновен, съобщи министърът на здравеопазването. 

Благодарност за новите линейки от името на директорите на регионалните звена на спешна помощ изрази д-р Анелия Георгиева, ръководител на ЦСМП-Кюстендил. 

Новите линейки са оборудвани в съответствие с изискванията за добра медицинска практика и отговарят на изискванията на европейските стандарти и на конкретните директиви на ЕС за медицински автомобили,  оборудване и медицинска апаратура. Те разполагат с вакуумна и кислородна инсталация, функционални носилки, в т.ч. и за пациенти с травми на гръбначния стълб, климатизирана санитарна част и допълнително медицинско оборудване, което да осигурява качество на медицинското обслужване. Допълнителното оборудване включва електрокардиограф, дефибрилатор, инфузионни помпи за спринцовки, мобилен респиратор и спешна чанта.

Новите линейки бяха осветени от  Протоирей Йоан от Софийската Митрополия на Българската православна църква.

Сподели в: