Върни се горе

Мобилните кабинети са закупени с финансовата подкрепа на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария

         Седем областни градове в страната получиха нови мобилни медицински кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН. Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова официално връчи ключовете на кабинетите на директорите на Регионалните здравни инспекции от областните центрове Благоевград, Видин, Добрич, Пловдив, Русе, Стара Загора и Хасково.
        „Мобилните кабинети ще дадат възможност все повече хора у нас да бъдат обхванати от дейностите за превенция на ХИВ/СПИН с безплатни и анонимни тестове. По този начин ще можем да ограничим разпространението на опасната болест и на всички новооткрити случаи ще бъде осигурено необходимото навременно лечение”, заяви министър Атанасова. Тя обяви нови данни за разпространението на заболяването. От началото на годината досега са регистрирани нови 75 случая на ХИВ-позитивни лица, от тях 57 мъже и 18 жени. Половината от новооткритите случаи на ХИВ са млади хора под 29 години. Най-голям е броят на новите случаи на ХИВ-позитивни в София – 40 лица, следват областите Пловдив – 10 лица, Варна – 4 лица и Пазарджик – 3 лица. 32 % от всички новоинфектираните са лица, употребяващи интравенозни наркотици. 65% от новоинфектираните лица са открити от КАБКИС, НПО и мобилните медицински кабинети. Общият брой на установените болни от ХИВ към момента са 1 548 души. 
        Министър Атанасова призова всички желаещи да се възползват от услугите, предлагани от мобилните кабинети и даде личен пример като си направи изследване за ХИВ/СПИН в един от мобилните кабинети.
       Досега Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" към Министерство на здравеопазването разполагаше с 10 мобилни медицински кабинета, които функционират на територията на цялата страна. Сега техният брой става 17. Предоставените днес на РЗИ мобилни кабинети ще се използват съвместно с неправителствените организации, изпълняващи дейности по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” в изброените области. Микробусите са закупени със средства на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. С мобилните медицински кабинети ще се предоставят здравно-превантивни услуги на местата, където са целевите групи в най-голям риск от инфектиране с ХИВ.   
        7-те микробуса, които бяха предоставени на РЗИ, са марка „Ситроен Джъмпър” с единична цена е 55 286 лева без ДДС. Доставчикът е избран след провеждане на открита процедура по Закона за обществените поръчки.

Сподели в: