Върни се горе

Здравният министър Кирил Ананиев посочи, че в мотивите за вота на недоверие на БСП има и добри неща, които самият той по-рано е изтъкнал като недостатъци в сегашния здравноосигурителен модел. „Буквално са взели тезите, които бях изложил като недостатъци в системата и дотам са добрите им предложения в мотивите. Въпросът е, че когато аз ги представям, го правя, за да мога да мобилизирам енергията на всички заинтересовани хора, техния капацитет и експертиза, за да подобрим системата. БСП ги използват, за да направят вот на недоверие. Това е голямата разлика между подхода на едната и другата страна. Аз предпочитам да търся консенсус. Здрав вот на недоверие не се прави с болни аргументи“. Това заяви Кирил Ананиев по време на дебатите по вота на недоверие за сектор здравеопазване в Народното събрание. Министър Ананиев отхвърли обвинението на председателя на БСП Корнелия Нинова, че не е провеждал срещи с всички заинтересовани страни. Той припомни, че в продължение на две седмици преди провеждането на Националната кръгла маса, на която бяха представени предложенията на екипа му, ръководството на министерството е дискутирало идеите си със съсловни и пациентски организации, синдикати и работодатели, застрахователи, асоциации и сдружения на болници.

В отговор на критиките, че с предложенията си за здравноосигурителен модел министерството бяга от проблемите в извънболничната помощ, Ананиев беше категоричен в обратното: предвидено е увеличаване на ресурса за изпълнителите на извънболнична помощ; финансирането на дейностите се обвързва с конкретен резултат, както от терапията, така и от проследяването на лечението; увеличават се средствата за профилактика и превенция. По отношение на болничната помощ в момента се извършва реално остойностяване на клиничните пътеки, работи се и по възможността за въвеждане на диагностично-свързани групи. Редица са и мерките за засилване и увеличаване на контрола в системата – предлага се троен контрол, упражняван от пациент, каса и застраховател, създаване на нов орган, който да извършва цялостен медицински надзор и др.

 „Пациентът нямал достъп – той няма достъп, защото точно сегашната система е така организирана, че този, който може да плаща има всякакъв достъп, а този, който не може да си доплати, е лишен от медицинска помощ. Това, което ние предлагаме е намаляване на възможността за вземане на нерегламентирани пари от българските граждани“, коментира здравният министър. Целта е да може с легален ресурс да се въведат нови дейности, политики и програми в областта на здравеопазването, да се осигурят средства за нова апаратура и техника, за модернизиране на българското здравеопазване, за да се подобри медицинската дейност, лекарите да получават достойни заплати, а пациентите да са удовлетворени. Министърът увери народните представители, че ще доведе докрай реализацията на трите големи проекта, свързани с изграждането на Националната здравна информационна система, модернизацията на спешната помощ и централизирания търг за лекарствата и медицинските изделия.

„Свикнали сте на командно-административен подход, но аз съм друг човек. Аз искам, когато тръгна към Министерския съвет и Народното събрание, зад мен да стоят всички ангажирани страни или поне една голяма част от тях, а не просто да водим дебати без да стигнем до резултат“. Така се обърна министър Ананиев към вносителите на вота на недоверие. Той беше категоричен, че след като работните групи по предложенията за здравноосигурителния модел приключат работа екипът на МЗ ще представи окончателната визия за промени на втора кръгла маса. Здравният министър пое ангажимент лично да се срещне с представителите на парламентарно представените партии и да обсъдят финалното предложение.

Сподели в: