Върни се горе

На 25 януари министър Кирил Ананиев представи приоритетите на Българското председателство в сектор "Здравеопазване" пред Комисията по "Околна среда, обществено здраве и безопасност на храните" (ENVI) на Европейския парламент.
Министър Ананиев открои като основни приоритети здравословното хранене на децата и нуждата от ефективни лекарствени продукти на достъпни цени. "Здравеопазването е една от сферите, в които приносът на ЕС към живота на хората е най-осезаем. В същото време, Европа се стреми към повече иновации и конкурентоспособност. Инициативите в сферата на здравеопазването на европейско ниво трябва да бъдат основани не само подкрепа за индустрията и иновациите, но и върху усилията за опазване на общественото здраве. Независимо какви продукти се пускат на пазара - лекарства, храни и др., трябва да сме наясно с въздействието им върху човешкото здраве. В противен случай рискуваме да загубим най-ценното: доверието на хората".
По отношение на първия приоритет – здравословното хранене, здравният министър подчерта, че от водещо значение е добрата колаборация и тясното сътрудничество между секторите здравеопазване и земеделие. "Бъдещето на конкурентоспособна Европа е немислимо без здраво и добре образовано младо поколение. Тази дискусия има за цел да засили здравната перспектива в дискусии, свързани с темите хранене и храни, включително в контекста на ревизията на следващата Обща селскостопанска политика" и отчитане на здравословните аспекти на храните", отбеляза министърът.
В рамките на Българското председателство акцент ще бъде поставен върху ефективността на лечението и ефективността от разходване на публичен ресурс за лекарствени продукти.
Кирил Ананиев заяви, че ако Комисията представи други планирани законодателни предложения по време на Българското председателство, те ще бъдат внесени за дискусии в рамките на Съвета.Министърът изтъкна като приоритет и напредъка в преговорите по Ветеринарния пакет. Първият триалог по измененията към Регламент 726/2004  е проведен на 23 януари, в конструктивен дух.

Сподели в: