Върни се горе

Днес, 12 ноември, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев награди със Златен почетен знак на Министерството на здравеопазването д-р Гуидо Щьокли – директор на Фондация „Помощ и съдействие“ към Малтийския орден.

Отличието се връчва на д-р Щьокли за активната му ангажираност и проявения професионализъм при организирането на хуманитарни операции в помощ на лечебните заведения в България.

„Благодарение на Вашите усилия, съвместно с Посолството на нашата страна в Берн, за последните три години у нас бяха осъществени 13 хуманитарни акции. Вашата дарителска дейност доведе до осигуряването на болнични легла и обзавеждане в лечебни заведения в Бургас, Варна, Елин Пелин, Казанлък, Петрич, Пловдив, Русе, Силистра, София, Харманли и Кърджали“, заяви министър Ананиев по време на официалната церемония по награждаването.

Д-р Щьокли е роден в Швейцария на 15 март 1949 г. От 1997 г. до 2007 г. работи като инструктор за медицинските звена на швейцарската армия, след което се заема с хуманитарната дейност в структурите на Малтийския орден, като организира събирането и изпращането на болнично оборудване и апаратура. Носител е на различни ордени и награди, сред които Орден за заслугите от президента на Словашката Република; Златен медал от Словашкия министър на Външните работи; Орден на Почетния легион на Чили; Орден Casimir, Полша; Велик кръст за заслуги на Малтийския орден; Плакети от кмета на град Дунавска Среда и от кмета на град Левока (Словакия) и Плакет на Министерството на здравеопазването.

В момента е директор на Фондация „Помощ и съдействие“ („Help and Assistance“), основана през 1994 г. като клон на болничната служба на Малтийския орден в Швейцария. Фондацията осигурява болнично оборудване и апаратура в източна Европа, Африка, Южна Америка и Азия.

Суверенният военен хоспиталиерен орден на Св. Йоан от Йерусалим, Родос и Малта, наричан още Малтийски орден, е един от най-старите католически монашески ордени, с почти десет вековна история. Има членове в 56 страни. Днес орденът поддържа двустранни дипломатически отношения със 107 държави. Хуманитарната му дейност започва преди повече от 900 години и се реализира в болници, медицински центрове и клиники в над 120 страни по света. Поддържана е от 12 500 члена и 80 000 постоянни доброволци, подпомагани от над 15 000 лекари и медицински сестри.  

Република България установява дипломатически отношения с Малтийския орден през м. ноември 1994 г. През 2005 г. Орденът открива свое посолство в София, което оттогава до сега е реализирало около 500 различни хуманитарни акции и инициативи, свързани с дарения за болници, социални проекти в помощ на изоставени деца, възрастни хора и бежанци. 

Сподели в: