Върни се горе

„Високотехнологичният център по интервенционална рентгенология в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна е поредното доказателство за правилността на решението на Медицинския университет да бъдат предоставени правата на собственост върху УМБАЛ „Св. Марина“. Показателен за това е фактът, че за периода от 2017-2018 г. МУ – Варна е направило инвестиции във варненските лечебни заведения в размер на 11 млн. лв., като над 7 млн. лв. са инвестирани в УМБАЛ „Св. Марина“. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на среща с ръководството на лечебното заведение по повод официалното откриване на високотехнологичния център в университетската болница.

Ултрамодерният ангиографски апарат е закупен от Медицински университет –Варна, като цялата инвестиция заедно с ремонтните дейности, възлиза на над 2 млн. лв. С него ще бъдат извършвани най-модерните процедури в областта на онкологията. Освен за качественото лечение на пациенти от Североизточна България, новата апаратура е от изключителна важност и за съвременното обучение на студенти, специализанти и докторанти. В центъра ще се извършват всички видове инвазивни процедури под образен контрол, а възможността за видеовръзка позволява да се представят пред студенти най-новите достижения в реално време, както и да се представят клинични случаи и процедури на различни научни медицински форуми в страната и чужбина.

По-рано днес министър Ананиев посети СБАЛОЗ „Д-р Марко Антонов Марков - Варна“, където присъства на официалното представяне на новото оборудване за Хирургическото отделение и Отделението по онкологична гастроентерология на болницата.

„Подкрепям всички инициативи, свързани с инвестирането на средства за подобряване на материалната база и осъвременяването на техническото оборудване в българските болници. Винаги съм вярвал, че мястото на общинското здравеопазване е изключително важно и не трябва в никакъв случай да се подценява. Ето защо адмирирам инвестициите в общинските болници и приветствам кметовете, които търсят възможност да инвестират в тях. Мисля, че Община Варна е за пример в това отношение“, заяви министър Ананиев. „Убеден съм, че с новото оборудване, болницата ще повиши качеството на лечението и диагностиката на хората с онкологични заболявания“, отбеляза още той.

Чрез новата ендоскопска и лапароскопска апаратура от последно поколение, както и чрез новия апарат за ултразвуково изследване, ще може да се получава необходимата диагностика и лечение. Апаратурата е на стойност близо 500 000 лв., като средствата са осигурени изцяло от община Варна. В лечебното заведение вече функционира и система за мониторинг и контрол на радиационните параметри в отделението по лъчелечение. Нейната стойност е над 374 000 лв., които са осигурени по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, като проектът е реализиран изцяло от екипа на болницата. С изпълнението му в лечебното заведение са осигурени безопасни и здравословни условия на труд за работещите и пациентите.



 

Сподели в: