Върни се горе

Министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски проведе работна среща по проблемите на експлантациите и трансплантациите у нас, днес, 20 март.

В нея участваха ръководството на Изпълнителната агенция по трансплантация, директорите на университетски и областни болници, които имат сключени договори с Тъканна банка „Остеоцентър България”, координатори по донорство в болници, директори на тъканни банки, експерти от МЗ.

На срещата бе обсъдено състоянието на експлантациите и трансплантациите у нас по повод възникналите проблеми през тази седмица във връзка с Международната очна банка и Центъра „Съдебна медицина” в УМБАЛ „Александровска”.

Обсъдена бе и дейността на университетските и областните болници в изпълнение на сключените договори между тях и Тъканна банка „Остеоцентър”. Директорите на болниците поставиха проблема с предложения им за подписване анекс от Международната очна банка, в който драстично са завишени цените. Директорите информираха министър Гайдарски, че не са подписали и няма да подпишат новия документ. Такова е положението например в университетските болници в Стара Загора, Плевен, Пловдив, Варна, областните в Стара Загора, Русе, Пловдив и др.

На срещата доц. Димитър Раденовски, директор на УМБАЛСМ „Пирогов”, представи внесеното в Министерството на здравеопазването предложение на болницата за възстановяване на Очната банка в „Пирогов” и тя да е част от съществуващата като структура Тъканна банка в „Пирогов”. Доц. Раденовски съобщи, че болницата има готовност за тази дейност, тъй като разполага с необходимия капацитет и квалифицирани специалисти за нея. Възобновяването й ще даде възможност за по-ефективна работа на болниците и задоволяване на техните потребности. Всички участващи в срещата директори на болници подкрепиха идеята.

Министър Гайдарски заяви, че министерството подкрепя искането на ръководството на „Пирогов” и ще съдейства за реализацията му. МЗ ще осигури средства за закупуване на необходимата апаратура и оборудване за Очната банка в „Пирогов”. Тя ще може да заработи до месец.

Днешната среща е част от поредицата срещи, които министър Гайдарски провежда през тази седмица с представители на заинтересованите институции, участници в трансплантационния процес, експерти.

Сподели в: