Върни се горе

Възпитанието на здраво поколение е една от най-важните задачи на нашето общество. Учениците трябва да се информират повече и да бъдат внимателни, тъй като те са най-уязвими пред опасността да бъдат инфектирани с ХИВ-вируса и сериозността на този проблем налага младите хора да имат добро здравно образование.
 
Това заяви министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски при срещата с ученици от 73-о и 47-о СОУ  в София.  Той бе на посещение в 73-о СОУ в навечерието на Световния ден за борба със СПИН – 1 декември.

Посещението на министър Гайдарски е част от Националната информационна АНТИСПИН кампания „Бъди в час!”, организирана по инициатива на Министерството на здравеопазването, Националния комитет по профилактика на СПИН и полово-предавани болести към Министерски съвет, Програмата на ООН за ХИВ/СПИН и Коалиция „АНТИСПИН”. Целта на кампанията е да повиши информираността на младите хора и широката общественост в страната за начините за предпазване от инфектиране с ХИВ и да обори основните митове в тази насока.

По време на срещата си с учениците министър Гайдарски пое ангажимент да подкрепи всяка тяхна инициатива за превенция на СПИН. Той приветства идеята на младите хора от  73-о, 47-о и 22-о училище да подготвят и отпечатат специална тетрадка по ХИВ/СПИН, в която са описани историята и разпространението на заболяването, начините на заразяване и предпазване и последиците от заразата. Министър Гайдарски подчерта, че тази символична ученическа тетрадка е прекрасен подарък за обществото и най-вече за всички ученици за повишаване на тяхната информираност по отношение на болестта. Той обърна внимание, че тяхната идея може да бъде продължена и да се предприемат различни съвместни инициативи между училищата в България за сътрудничество и подобряване на здравното образование.

Учениците от 73-о и 47-о СОУ в столицата представиха над какво са работили 2 години по линия на превенция на ХИВ /СПИН – картички, плакати, видеофилми. Двете училища са част от Националната мрежа от 185 училища в страната, в които се предлага здравно образование с фокус върху сексуалното здраве и превенцията на ХИВ/СПИН като свободно избираем предмет.

Сподели в: