Върни се горе

Министерството на здравеопазването предвижда в проектобюджета си за 2008 г. 40 млн. лв. за заплащане на дейността в интензивните отделения в болниците с държавна или държавно-общинска собственост. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски на пресконференция по повод откриването на три нови отделения в Многопрофилната болница за активно лечение „Царица Йоанна”.

Средствата са предвидени за допълнително заплащане на лечението на тежкоболни пациенти, което не се покрива изцяло от здравната каса. Досега в клиничните пътеки не се включват средства за цялостното лечение на такива пациенти и те се лекуват за сметка на болниците. Това натоварва бюджетите на лечебните заведения и те натрупват задължения. Проблемът с недофинансирането на лечението на тежкоболните пациенти възникна в „Пирогов”, такива пациенти има и в „Царица Йоанна”, в другите университетски болници, областните болници.

Според изготвената от МЗ методика сумите ще са фиксирани. Те ще представляват осреднена стойност на лечението и ще се изплащат на легло в интензивните отделения. За да получат средства по тази линия, болниците трябва да отговарят на определени критерии, които се разработват в момента. Лечебните заведения ще бъдат разделени на две групи – А и Б. В първата ще влизат университетските болници и големите болници, които имат голям обем хоспитализации на пациенти с тежки диагнози.

Това заплащане на интензивните отделения е една от предлаганите промени във финансирането на лечебните заведения през следващата година. Министър Гайдарски заяви, че решението е взето, следвайки основните цели на Националната здравна стратегия. „Въпреки че тя не е приета още от Министерския съвет, Министерството на здравеопазването спазва ангажиментите си спрямо нея, а именно – подобряване обслужването на пациентите, които се лекуват в българските болници”, категоричен бе министърът на здравеопазването.

Проф. Гайдарски даде за пример болница „Царица Йоанна”. Той подчерта, че ръководството на лечебното заведение чрез добрия мениджмънт и управление на финансовите средства се е справило с кризата от 2005 г. с натрупването на дългове. За година и половина ръководството на болницата е постигнало стабилност по всички финансови параметри. Така например, само за една година средната заплата в „Царица Йоанна” се е повишила с 18%.

Като положителен резултат от развитието на болницата и постигнатата финансова стабилизация министър Гайдарски изтъкна и осъществяваната модернизация на лечебното заведение. По този начин вървим към повишаване на качеството на медицинското обслужване, подчерта отново министърът.

Три нови отделения бяха открити днес от министър-председателя Сергей Станишев и министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски. Това са Отделението по еднодневна хирургия към Клиниката по хирургия и две УНГ-отделения – Отделение по онкология на глава и шия и Отделение по детска оториноларингология.

От година и половина ръководството на Многопрофилната болница за активно лечение „Царица Йоанна” следва 3-годишен план за цялостната й дейност и развитие, заяви от своя страна доц. Бойко Коруков, изпълнителен директор на болницата. Само през тази година бяха разкрити няколко структурни отделения – диагностично-консултативен блок, дневен стационар, отделението по еднодневна хирургия към Клиниката по хирургия и двете УНГ-отделения днес, каза директорът на болницата. До няколко медеца предстои да бъдат разкрити още няколко отделения, нова централна стерилизация за 1,1 млн. лв. В момента тече и тръжната процедура за саниране на сградата по проект за енергийна ефективност. Доц. Коруков подчерта, че болницата има готовност за разкриването и на модерен спешен портал.

Директорът на МБАЛ „Царица Йоанна” сравни финансовите и медицинските показатели на болницата за 2006 и 2007 г. Легловата използваемост през миналата година е била 73%, докато сега е над 95%, заяви той. Задълженията на болницата в края на шестмесечието тази година в сравнение със същия период на миналата година са намалени с 21,42%. Това е позволило ръководството на болницата да задели 1 млн. лв. повече за заплати. Средната заплата в лечебното заведение през второто тримесечие на 2007 г. е 575 лв., като на висшия медицински персонал е 915 лв.

В сравнение с 2005 г., през тази година има почти двойно увеличение на средствата, които държавата отделя за реновиране, за капиталови разходи, за оборудване на българското здравеопазване. Това говори за ясна политика на държавата, на правителството в здравната система, подчерта министър-председателят Сергей Станишев при откриването на трите нови лечебни бази в болница “Царица Йоанна”.

Той заяви, че добрата политика на правителството в областта на здравеопазването ще продължи. „Искам да окуража министъра на здравеопазването и българските медици, че провежданата от нас политика ще продължи”, заяви г-н Станишев. Той каза, че всички искаме здравеопазването в България да бъде по стандартите на ЕС, но това не може да стане на един път. Според премиера здравеопазването у нас все още изпитва много трудности и трябва да се направи много повече за неговата модернизация - трябва да бъде подобрена инфраструктурата, условията на работа и обслужването на пациентите.

Сподели в: