Върни се горе

Министерството на здравеопазването предупреждава всички пътуващи до Канада за обявената от канадската Агенция по здравеопазване опасност от заразяване с листериоза. Информацията е подадена от българското Министерство на външните работи.

По данни на канадската агенция болестта е причинена от бактерия, открита през миналата седмица в Торонто в месни продукти на компанията „Мейпъл лийф фуудс”. Към момента са потвърдени 26 случая на заразени и 12 случая на починали граждани, открити в Онтарио, Британска Колумбия, Саскачуан и Квебек.

Канадската Агенция за инспекция по храните съобщава, че има вероятност бактерията да бъде намерена и в храни на фирма „Метро Онтарио Инс”.

Листериозата е зооноза. Разпространена е в целия свят. Източници на зараза са над 50 вида диви и домашни животни – катерици, лалугери, полски мишки, от които се заразяват овце, свине, едър рогат добитък, домашни птици, зайци, котки, кучета и др. Причинителят се отделя с млякото, урината, фекалиите, яйцата, околоплодните води при аборти на болните животни. Човек се заразява най-често при консумация на недобре термично обработени продукти от животински произход или при вдишване на прах, съдържащ причинителя, при отглеждането и обслужването на домашните животни. Прилага се ефективно лечение с антибиотици от тетрациклиновата група. 

При човека болестта настъпва остро с втрисане, висока температура, мускулни болки. Симптомите се появяват средно между 4 и 7 дни след консумация на заразена храна.

В България листериозата подлежи на задължително съобщаване, регистрация и отчет. От 2001 г. са регистрирани общо 36 случая, от които 5 починали. Всички заболели са лица, които отглеждат домашни животни и птици в личните си стопанства и като причина за заразяването е открита консумация на недобре термично обработени хранителни продукти от животински произход или неспазване на лична хигиена при обслужването на животните.

Сподели в: