Върни се горе

Министерството на здравеопазването получи 10 милиона лева от Министерството на околната среда и водите за оборудването на 10 лаборатории за мониторинг на качеството на питейните води. Договорът за безвъзмездната финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ беше подписан днес между вицепремиера и министър на здравеопазването Илко Семерджиев и министъра на околната среда и водите Ирина Костова.

Като човек от здравната сфера мога да кажа, че хората сме това, което дишаме, пием и ядем. Чистотата на водата, контролът върху нея и спазването на стандартите са гаранция, че децата ни ще живеят в чиста среда. Това е предпоставка за доброто им физическо развитие“, каза вицепремиерът Семерджиев.

Той  благодари за добре свършената работа и даде висока оценка за ползите от проекта.

За мен е удоволствие да положа подписа си под този проект, който е инвестиция в здравето на хората и е в синхрон с европейското и националното законодателство“, заяви министър Ирина Костова. Тя изрази надежда, че оборудването на лабораториите за мониторинг на водите ще бъде реализирано в срок.

 Новата апаратура ще подпомогне работата на регионалните здравни инспекции в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Стара Загора, Плевен и Враца, както и на Националния център по радиобиология и радиационна защита. С изпълнението на проекта ще се подобрят възможностите на лабораториите от системата на Държавния здравен контрол. Ще бъде разширен обхватът и ще се повиши техническият капацитет за анализиране в пълен обем на задължителните по европейското и националното законодателство показатели, свързани с гарантиране на качеството и безопасността на питейната вода.

Сподели в: