Върни се горе

    „Седмица на отворените врати” ще се проведе в двадесет и девет областни лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулоза в периода 04 - 08 юни 2012 г.. Инициативата е организирана от Министерство на здравеопазването и се изпълнява от Програма „Подобряване на контрола на туберкулозата в България”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Целта е да се повиши обществената информираност по отношение на туберкулозата, както и да се даде възможност на всеки за безплатен достъп до здравни услуги. По време на кампанията на всички желаещи ще се извършват безплатни прегледи за туберкулоза, които включват оценка на риска, консултации, прегледи и изследвания. 
    Общата тенденция за страната е намаляване броя болните от туберкулоза.През 2011 г. регистрираните случаи на заболяването са били 2 407, което е с 242 души по-малко в сравнение с 2010 г. През 2011 г., в рамките на четирите кампании „Седмици на отворените врати”  на 19 048 души  е извършен скрининг с анкета за риска от туберкулоза,  а на 12 528 са направени прегледи и изследвания. Със заболяването са диагностицирани общо 215 души, а на 705 лица с латентна туберкулозна инфекция е била проведена химиопрофилактика. През тази година областните лечебни заведения по туберкулоза получиха 393 680 лв. по Програмите, финансирани от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Сумата представлява първият транш по договорите за повишаване на ефективността на диагностиката и лечението на заболяването в страната. Средствата се осигуряват по Програмите „Подобряване на контрола на туберкулозата в България” и „Укрепване на Националната програма по туберкулоза в България”. 
    През 2012 година по двете програми на Глобалния фонд са предвидени общо 984 199 лева за лечебните заведения по туберкулоза в страната. Чрез сключените договори се обезпечават дейности по прякото наблюдение на лечението на пациенти в домашни условия, активното издирване на контактни на туберкулозно болни лица и на лица съмнителни за заболяването, на които се извършват прегледи от специалист, изследвания и лечение. Тези дейности се изпълняват основно от патронажни сестри под контрола на областните DOTS мениджъри и в тясно сътрудничество с неправителствените организации, работещи на областно ниво с уязвимите групи. Особен фокус се поставя върху пряко наблюдаваното лечение в амбулаторни условия на пациентите с мултирезистентна туберкулоза след изписването им от болница. За пациентите, живеещи на по-отдалечени места от областния център, това наблюдение се осъществява от медицинските специалисти от първичната здравна мрежа. Средства са осигурени и за специалистите, които осъществяват микробиологична диагностика на туберкулозата в съответствие със съвременните изисквания и международните стандарти.

Сподели в: