Върни се горе

Във вторник, 16 октомври от 11.00 часа в зала „Централ” на хотел „Форум” (бул. „Цар Борис ІІІ” № 41) ще се проведе пресконференция, на която ще бъдат обявени наградените творби от Международния фестивал-конкурс за пощенско изкуство, хумористична рисунка и карикатура на тема: „От лулата на мира до… табакерата”. По време на пресконференцията ще бъдат представени номинираните за награда творби, които ще бъдат оценявани от специално международно жури с председател г-н Петер Ньовендайк – генерален секретар на Световната федерация на карикатуристите, Холандия.

Фестивалът се провежда в рамките на Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето в Република България 2007-2010. Главната тема е ограничаването на тютюнопушенето и борбата с никотиновата зависимост, като целта е по нетрадиционен начин да бъде ангажирано вниманието на обществеността към този проблем.
 
Международният фестивал е включен във веригата от фестивали на Световната федерация на карикатуристите – FECO, провеждани в различни краища на света и третиращи общочовешки теми и проблеми. В него участват 878 рисунки, от 127 автори, от 36 страни, от всички континенти, сред които са имената на световно известни художници от областта на рисувания хумор. Фестивалът ще продължи една година, като изложби с карикатури ще бъдат представяни в различни градове на страната.

Организатор e фондация “Имеон-Балкани” в партньорство със Съюза на българските художници, Световната федерация на карикатуристите – FECO и  със съдействието на Министерството на здравеопазването и Министерството на културата.

Сподели в: