Върни се горе

На 18 май (неделя), в 11.30 ч. представители на Министерството на здравеопазването, Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, Програмата на ООН за ХИВ/СПИН и Коалиция АНТИСПИН ще изразят съпричастността си със засегнатите от ХИВ/СПИН  като обточат с червена лента цветната леха-панделка до хотел „Хилтън”. С този съвместен акт ще бъдат подчертани обединените усилия на правителствено и неправителствено ниво за задържане на ниското ниво на разпространение на заболяването в страната, а със запалени свещи ще бъде изразена почитта към починалите от СПИН.

Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН се отбелязва като заключителна част от Националната информационна АНТИСПИН кампания „Бъди в час!”. 
 
През 1983 год. в Сан Франциско четирима ХИВ-позитивни мъже организират шествие, с което поставят начало в отбелязването на Деня за съпричастност. Вече 25 години този ден бива отбелязван третата неделя на месец май и по повод тази годишнина международната общност, ангажирана с проблема ХИВ/СПИН, издига мотото „Никога не забравяй! Никога не се отказвай!”

Международният ден ще бъде отбелязан и в Бургас, Благоевград, Варна, Видин, Пловдив, Пазарджик, Плевен, Русе и Стара Загора, където функционират местни координационни офиси по СПИН. Планира се провеждането на различни мероприятия като засаждане на цветни лехи-панделки, шествия, бдения със свещи, панихиди, посещения в места за лишаване от свобода, военни поделения, училища и домове за деца лишени от родителски грижи. В мобилните кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН медицинските специалисти ще предоставят информация и консултация на всички граждани, които се интересуват от заболяването.

От началото на епидемията досега повече от 33 милиона души са инфектирани с вируса на СПИН, като само през 2007 г. броят на новорегистрираните ХИВ-позитивни е 2.5 милиона, а 2.1 милиона души са починали. В България броят на официално регистрираните ХИВ-серопозитивни лица към 15 май е 859, като от началото на годината са регистрирани нови 44 случаи. Броят на хората, за които има сведение, че са починали, е 312.

За осигуряване на безплатна антиретровирусна терапия през 2008 г. Министерство на здравеопазването е сключило договори за доставка на 19 позиции медикаменти на обща стойност 5,3 млн. лв. В изпълнение на дейностите на изпълняваната от МЗ Програма „Превенция  и контрол на ХИВ/СПИН” в Бургас и Стара Загора ще бъдат разкрити и два нови сектора за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН.

Като част от кампанията и във връзка с Международния ден за съпричастност в специализираните сектори за лечение на ХИВ/СПИН в Инфекциозна болница в София, Университетска болница „Св. Георги” - Пловдив и МБАЛ „Св. Марина” - Варна ще бъдат изпратени индивидуални пакети с мултивитамини, които да бъдат предоставени  на регистрираните там ХИВ-позитивни лица. Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” ще предостави още ваксина срещу хепатит В за пациентите с ХИВ/СПИН и медицинския персонал в отделенията.

Сподели в: